DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Alonso elfecsérelhette legjobb éveit

Három többszörös világbajnok van a mezőnyben, ám közülük Fernando Alonso az, akit évek óta nem láthatunk az élmezőnyben. Bár ő maga nem bánja egyik döntését sem, többet is nyerhetett volna.

A legtöbb szakértő egyszerűen csak „a nagy hármasnak” nevezi Lewis Hamiltont, Sebastian Vettelt és Fernando Alonsót. A jelenlegi mezőnyből ők azok, akik egynél több világbajnoki címet zsebeltek be a Formula-1-ben, hárman összesen tízet. A spanyol volt az, akit először a száguldó cirkusz királyává koronáztak (rögtön zsinórban kétszer is), senki nem számított rá, hogy már a harmadik sem jön össze neki.

A Renault-nál 2005-ben és 2006-ban elért sikerek óta vár pályafutása harmadik bajnoki címére, annak ellenére, hogy olyan istállók színeiben vezet(ett), mint a McLaren és a Ferrari. Ám általában rossz pillanatban szerződött máshova, Marc Surer, egykori Formula-1-es versenyző szerint kétszer egészen biztosan rosszul döntött.

Utoljára 2012-ben harcolhatott a világbajnoki címért


„Két olyan fontos döntése volt, amivel nagyon mellélőtt. Először, amikor 2007 végén elhagyta a McLarent, mert úgy érezte, a wokingiak előnyben részesítik csapattársát, Lewis Hamiltont. A McLarennel legalább egyszer biztosan világbajnok lett volna, még Lewis mellett is, mert a fiatal brit akkoriban még tapasztalatlan volt és sokat hibázott” – emlékezett vissza a jelenleg televíziós szakértőként tevékenykedő Surer.

„A Ferrarinál úgy gondolkodott, a győzelmek az ő sikerei, ha viszont nem megy, akkor az autó a hibás. Tipikus spanyol beállítottság: én vagyok a legjobb, adjátok a legjobb autót nekem. Ha ehelyett hatékonyabban együtt dolgozott volna a Ferrarival, egészen másként történhetett volna minden. Háromszoros, vagy négyszeres bajnok lenne azóta” – mutatott rá az egykori svájci pilóta.

2010-ben, 2012-ben és 2013-ban is ezüstéremmel kellett beérnie, bár egyértelműen Sebastian Vettel alatt volt a legjobb autó, a Red Bull. A csalódást keltő 2014-es szezon végén a teljesen újjáalakuló McLaren-Hondához szerződött, amit sokan nem értettek a paddockban. Azóta három évet el is vesztegetett, év végén tizenhetedik, tizedik, majd tizenötödik helyen végzett.

Az utóbbi években nagyon gyakran ez a sors jutott a kétszeres világbajnoknak

A kétszeres bajnok spanyol egészen másképp látja. „Egyetlen döntésemet sem bántam meg. Senki nem láthatta előre a jövőt, 2009-ben a Red Bullhoz és a Brawnhoz is szerződhettem volna. A McLarenhez való csatlakozásom előtt pedig tudtuk, hogy jön a Honda, aki korlátozás nélkül fejlesztheti motorját, emiatt kilométerekkel a többiek előtt lesz” – nyilatkozta Fernando Alonso a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

„Százból százan velem együtt a Ferrari, majd a McLaren mellett döntöttek volna. Senki nem sejthette, hogy a Brawn a dupla diffúzorával világbajnok lehet. Ha ugyanazokkal az információkkal rendelkeznék, mint akkoriban, százszor is ugyanezeket a döntéseket hoznám meg” – tette hozzá a spanyol ász, aki nem kizárt, hogy utolsó évét tölti a Formula-1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: