DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Szoftverhiba miatt veszített a Mercedes

Elképesztő malőr miatt veszítette el a győzelmet Ausztráliában a címvédő istálló, most már egészen biztos, hogy a számítógép tréfálta meg a Mercedest. A Ferrari köszönte szépen a lehetőséget.

Korábban még csak kereste az okokat a Mercedes, hogy miért is vesztették el a biztos győzelmet Melbourne-ben a virtuális biztonsági autós időszak alatt. Azóta Toto Wolffék kiderítették a baki okát, a virtuális biztonsági autó esetére kiszámolt adatok rosszul jelentek meg a számítógépen, félrevezetve ezzel a csapatot és Lewis Hamiltont is.

„Úgy vélem, a VSC adatokkal voltak gondjaink a szoftveren belül. Speciális helyzetben rosszul számolta ki a különbséget, ugyanis voltak autók gyors kanyarokban, voltak, akik lassú kanyarokban jártak. A szükséges különbséget a rendszer egyszerűen rosszul számolta. Végig azt mutatta a gép, hogy számunkra kedvező a különbség, de ahogy a tévén is láthatták, nem volt elég” – egészítette ki korábbi nyilatkozatát Toto Wolff.

Rosszul kalkulált a gép, Vettel simán visszaért Hamilton elé


Nico Rosberg, a Mercedes 2016-os világbajnoka szerint a Ferrari jól használta ki szerencséjét. „Kitűnő munkát végzett a Ferrari, stratégiailag tökéletes időben dolgoztak, de jócskán kellett hozzá a szerencse is. De ez hihetetlen, hogy öt másodpercet tévedett a Mercedes szoftvere. Öt másodperc a Formula-1-ben egy egész világot jelent! Ez most a győzelmükbe került” – fogalmazott Rosberg a Sky Sports televíziós adásában.

Ugyanakkor kétségbeesésre abszolút semmi oka a világbajnoki címvédőnek. „Ez még csak az első verseny volt és a Mercedes bámulatos tempóval rendelkezett. Amikor Lewis nyomta neki, rendkívül gyors volt. Nem hinném, hogy annyira aggódnia kellene a Mercedes csapatnak” – tette hozzá Rosberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: