DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hivatalos: Gyerekek jönnek az F1-be a rajtrácslányok helyett

Nem sokáig maradt betöltetlen a Formula-1-es startok előtt a pilóták rajtszámát táblán tartó személyek posztja. A Liberty Media most bejelentette, ezentúl fiatal versenyzőket engednek oda hőseik közelébe.

Nagy vitát kavart az elmúlt héten az F1 vezetőitől érkezett azon hirtelen, de nem minden előzmény nélküli döntés, miszerint a nemi egyenlőség jegyében száműzik a gyakran csak dekorációként használt rajtrácslányokat a sportból. Minden érdekeltségi körből volt, aki kifejtette a véleményét az üggyel kapcsolatban, ezek a vélemények pedig meglehetősen szerteágazóak voltak: egyesek helyes, mások hibás, megint mások pedig felesleges lépésként bélyegezték meg.

00116020_1447



A nagy szócsatákban olykor felbukkantak olyan kérdések, hogy ha az egyébként kisegítőszerepben is alkalmazott hölgyeket többé nem láthatjuk, mégis kik fogják ellátni azokat az aprónak tűnő, a versenyhétvége gördülékeny lebonyolítása szempontjából mégis fontos feladatokat, mint a rajtszámtáblák hordozása, vagy éppen a mikrofonok hordozása a díjátadót követő interjúkhoz. Lucas di Grassi, a Formula-E címvédője is előállt azzal a javaslattal, hogy észszerű lenne gyerekekre bízni ezeket a szerepeket, ahogy azt az elektromos sorozat is éppen mostanság kezdte el a saját versenyein.

Most pedig a Formula-1 vezetősége is éppen egy ilyen megoldást jelentett be. 2018-ban sem lesz tehát húsz emberrel szegényebb a rajtrács a start előtti percekben, hiszen az eddig megszokott hölgyek helyett gyerekek fogják a táblát tartva várni, hogy a versenyzők elfoglalják pozíciójukat a saját rajtkockájukban. De nem is akármilyen gyerekekről van szó: kizárólag olyan fiatalok kapják meg a lehetőséget, akik maguk is megtették már az első lépéseket afelé, hogy egy napon autóversenyzővé váljanak, azaz gokartosok, a következő nemzedék fiatal tehetségei állhatnak majd oda hőseik közelébe, ez a testközeli élmény pedig motiválhatja őket arra, hogy még nagyobb odaadással küzdjenek céljaikért. A szerencséseket mindenhol a nemzeti autósportszövetségek fogják kiválasztani, azaz a Magyar Nagydíjon magyar gyerekek pózolnak majd a rajtrácson.

És az F1 vezetősége tényleg mindenre gondolt, nem bármiféle felügyelet nélkül viszi a fiatalokat ezen veszélyes sport közelébe. A legközelebbi családtagjaik is elkísérhetik őket, akik szintén paddockbelépőt kapnak vasárnapra.

A bejelentést az FIA elnöke, Jean Todt fontos lépésnek tartja az autósport további népszerűsítése felé. „A Formula-1 az autóversenyzés csúcsa, és egyben az álma is minden fiatal versenyzőnek, aki a juniorkategóriákban küzd, hogy az FIA együléses piramisán lépdelve megpróbáljon eljutni a gokartoktól az F1-ig” - nyilatkozta Todt. „Örülünk, hogy ezt az álmot most egy kicsivel közelebb hozhatjuk a jövőbeli bajnokaink számára, akik megkapják a lehetőséget, hogy a hőseik mellett álljanak a rajtprocedúra során. Az FIA nemzeti szövetségei ezáltal segíthetik a motorsport népszerűsítését világszerte, hiszen jutalomként juttathatják el az F1-es rajtrácsig azokat a fiatalokat, akik a hazai sorozataikban szerepelnek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: