DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pillanata

Hogy mi volt a 2017-es Formula-1-es szezon legemlékezetesebb pillanata? Akár balesetekhez, botrányokhoz, poénokhoz vagy hírekhez is kapcsolódhattak. Nézzük, szerkesztőségünkben mi jött ki mindebből!

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2017-es idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Most lássuk, melyek voltak a szezon legemlékezetesebb pillanatai számunkra!

Balogh Tamás: Az új tulajdonos már idén igyekezett közelebb vinni a száguldó cirkuszt a rajongókhoz, ennek egyik leglátványosabb és legkedvesebb megnyilvánulása pedig az volt, amikor a Spanyol Nagydíj elején kieső Kimi Raikkönen miatt keservesen zokogó kisfiút levitték a lelátóról a Ferrari finn versenyzőjéhez. Felipe Massa második visszavonulása hasonlóan érzelemdúsra sikerült, mint az első: kisfia, Felipinho rádióüzenete a szezon egyik legmeghatóbb momentuma lett. Ahogy az is, amikor Lewis Hamilton Montrealban beérte Ayrton Senna pole-pozícióinak számát, amelynek elismeréseként az időmérő után átadták neki gyerekkori példaképének sisakját – a brit pedig úgy is láthatóan meghatódott ettől, hogy később kiderült, csak egy replikáról volt szó.

1. Kimi Raikkönen és a síró kisfiú
2. Felipe Massa újabb interlagosi búcsúja
3. Lewis Hamilton megkapja Ayrton Senna sisakját Kanadában

Bognár Viktor: Számomra a szezon legmeghatározóbb jelenete az a tömegbaleset volt, ami több esélyest is azonnal kiütött a versenyből Szingapúrban. Én még emlékszek, milyen artikulálatlan hang hagyta el a számat az ütközés pillanatában, és azóta sem tudom újra előidézni! A síró kisfiú és Raikkönen barcelonai esetét május óta már sokan megénekelték, tényleg ötletes húzás volt a Libertytől. Hamilton spái rekordbeállítása és monzai rekorddöntése pedig sporttörténeti jelentőségű volt, és ki tudja, meddig kell várnunk a következő emberre, aki őt is túlszárnyalja majd.

1. A szingapúri rajtbaleset
2. Raikkönen és a síró rajongó esete
3. Hamilton megdönti a pole-rekordot

sin



Czinege Ádám: Lewis Hamilton a Kanadai Nagydíj időmérőjén érte be Ayrton Senna 65 pole-pozíciós rekordját, amiért megkapta a brazil legenda egyik sisakját családjától. Azóta a brit már Michael Schumachert is utolérte, és ő áll a ranglista elején 72 elsőséggel. A 2017-es szezonról nekem mindenképp eszembe fog jutni, amikor Vettel ráhúzta az autóját Hamiltonra Bakuban. Ez és Szingapúr lehettek a német versenyző mélypontjai 2017-ben. Fernando Alonso nemcsak rajthoz állt, hanem vezette is az Indy 500-at. Elképesztő képességekkel rendelkezik a spanyol, hogy ilyen rövid idő alatt hozzá tud szokni egy teljesen más kaliberű autóhoz. Nálam ez a harmadik a listán.

1. Hamilton beéri Senna pole-pozíciós rekordját, és megkapja a sisakját
2. Vettel nekimegy Hamiltonnak Bakuban
3. Alonso vezeti az Indy 500-at

00117009_322

Gellérfi Gergő: Az amerikaiak show-csinálásra való hajlamosságának legjobb oldala jött elő a Monacói Nagydíj rajtja előtt, amikor az Indy 500-on tartózkodó Fernando Alonso élő adásban üzent a világ másik felére az autóját egy hétvégére átvevő Jenson Buttonnak. Szintén az új vezetéshez köthető az ezüstérmes pillanat: Barcelonában egy kedvence kiesésén kesergő kisfiúnak változott élete legszebb napjává a Spanyol Nagydíj vasárnapja. Végül az Azerbajdzsáni GP eredményhirdetése: ritkán látni három olyan embert a pódiumon, akiknek egyaránt őszinte a mosolya.

1. Alonso és Button Indy-Monaco rádiózása
2. Raikkönenhez leviszik a síró gyereket
3. Három boldog ember a bakui dobogón

but

Gobodics Tamás: Kubica egy F1-es autóban, ennél nem lehetett nagyobb pillanat ebben a szezonban, illetve számomra semmiképp sem lehetett. Emlékezetes marad még Raikkönen és a síró kisfiú esete, de a szingapúri rajtbaleset is megmarad, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy döntően befolyásolta a világbajnoki harcot. 

1. Kubica F1-es autót vezet
2. Raikkönenhez leviszik a síró kisfiút
3. Szingapúri rajtbaleset

k1

Kovács Mariann: A most már tényleg visszavonuló Felipe Massa másodjára is elbúcsúzott a hazai rajongóitól. Fernando Alonso, akivel izgalmas csatát vívtak a verseny során, kétszer is megtapsolta őt: egyszer a levezető körön, majd másodjára a bokszutcában. A bakui káoszfutam Lance Stroll harmadik helyéről is emlékezetes marad. Csak az előzés pillanatában bosszankodott, amiért Valtteri Bottas legyűrte a befutó előtti métereken, az eredményhirdetésnél már nyoma sem volt rajta csalódottságnak. Kimi Raikkönen kiesett a Spanyol Nagydíj elején, amitől egy kicsi rajongója sírva fakadt a lelátón. A kamera ráközelített, majd egy mesebeli fordulattal a fiú találkozhatott kedvencével a paddockban.

1. Fernando Alonso megtapsolja Felipe Massát
2. Lance Stroll dobogója Bakuban
3. Lelátóról a paddockba, avagy a síró kisfiú és Kimi Raikkönen 

mas

Strommer Benjamin: Minden egyes fotós a Renault garázsa előtt csoportosult a teszten, mikor Kubica először ült újra a nyilvánosság előtt F1-es autóba, a nap végén pedig a lengyel sajtótájékoztatót tartott a zsúfolásig teli médiateremben, ráadásul mindez Magyarországon történt. Aki látta a Spanyol Nagydíjat, rögtön tudja, mi volt „a síró kisfiú” története, amely azért is maradandó, mert az új tulajdonosok egyik első ilyen jellegű húzása volt, ami a korábbi vezetés alatt biztosan nem valósulhatott volna meg. Ugyancsak egy „ilyen még nem volt” jelenet történt Sepangban, mikor a levezető körön ütközött Vettel és Stroll.

1. Kubica tesztje a Hungaroringen
2. A síró kisfiú találkozik Raikkönennel
3. Vettel és Stroll levezető körben ütközik

kub

Vaszilykó Péter: Az év egyik legérzelmesebb pillanatát láthattuk a Kanadai Nagydíjat követően, mikor Hamilton Aytron Senna időmérős rekordját beállítva megkaphatta a brazil egyik sisakját. Szintén Kanada, Alonso sok helyi szurkoló életének legjobb F1-es pillanatát szerezhette, mikor egy újabb elfüstölést követően nem a paddockba, hanem a nézők közé vezetett első útja. Magnussen a Hungaroringen bizonyította, mennyire nem akadály számára élő adásban beszólni valakinek. Hülkenberg gúnyos „szép munka volt” megjegyzésére csípőből csak annyit reagált, „kapd be, öcsém”. Stílusos.

1. Hamilton megkapja Senna egyik bukósisakját
2. Alonso a közönség közé sétál Kanadában
3. Magnussen leoltja Hülkenberget, majd folytatja az interjút

ham

A végeredmény: Tényleg volt itt a szavazataink között minden, és bár csak egyikünk tette az első helyre, Raikkönen és a síró rajongójának szimbiózisát még a pole-ok számában Sennával és Schumacherrel vetekedő Hamilton sem tudta letaszítani a trónról. Kubica tesztjének súlyát pedig jelzi, hogy a pillanatok között harmadik lett azt követően, hogy az év híreinél már bezsebelt egy második helyet.

1. Raikkönenhez leviszik a síró gyereket
2. Hamilton megkapja Senna sisakját
3. Kubica tesztel a Hungaroringen

rai

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Sebastian Vettel, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Force India, 3. Ferrari
Az év meglepetése: 1. Esteban Ocon, 2. Ferrari, 3. Force India
Az év csalódása: 1. McLaren-Honda, 2. Kimi Raikkönen, 3. Danyiil Kvjat
Az év újonca: 1. Lance Stroll, 2. Antonio Giovinazzi, 3. Brendon Hartley
Az év versenye: 1. Azerbajdzsáni Nagydíj, 2. Szingapúri Nagydíj, 3. USA Nagydíj
Az év előzése: 1. Ricciardo három autót Bakuban, 2. Vettel Ricciardót Sanghajban, 3. Hamilton Alonsót Mexikóvárosban
Az év bukása: 1. A szingapúri rajtbaleset, 2. Grosjean Sepangban, 3. Sainz és Massa Montrealban
Az év balhéja: 1. Vettel nekimegy Hamiltonnak, 2. A Renault és a Toro Rosso sárdobálása, 3. Verstappen és az FIA vitája
Az év híre: 1. Alonso kihagyja Monacót, 2. Kubica újra az F1-ben tesztel, 3. Ecclestone lemondása

 

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: