DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Van, aki szerint Verstappent meglopta az FIA

Két táborra szakadt a Formula-1 közege. Az egyik szerint a szabály az szabály Max Verstappennek is, ám több szakember is úgy véli, hogy teljesen következetlenül dönt a versenybíróság.

Ha a szabályzat betűjét nézzük, akkor a Red Bull holland pilótája valóban átlépte mind a négy kerekével a fehér vonalat, tehát az előzés szabálytalan volt. Igaz, Kimi Raikkönen mozgása befelé irányult, így akár kikerülő manővernek is felfoghatjuk. A szabály mellett kardoskodók azonban úgy vélik, fékpedál is van a világon és a fehér vonal négy kerékkel átlépése büntetést von maga után.

Már az eredményhirdetés előtt meghozta a döntést a versenybíróság az Egyesült Államok Nagydíján, így már a dobogóra is Kimi Raikkönen állhatott fel, a pihenőszobában érte a hír Max Verstappent, hogy mégsem állhat a pódiumra, mert utólag öt másodperces büntetéssel sújtották.

Többen is kifejezték nemtetszésüket a visszasorolás miatt, kritikájukat leginkább arra alapozzák, hogy az FIA megöli a maradék versenyt is a Formula-1-ből. Ezen kívül Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas Verstappennél sokkal jobban átlépte a vonalat, amikor pozícióért csatáztak (ez főleg a célegyenes és a hosszú egyenes utáni kanyarban történt meg), őket még csak nem is vizsgálták, így a versenybírák döntése következetlen és igazságtalan.

Itt még néhány percig Verstappen harmadiknak érezhette magát


Mario Andretti, 1978 F1-es világbajnoka egyike azoknak, akik szerint a büntetés komoly hiba volt. „Miután megnéztem a videókat, azt állapítottam meg, hogy Kimi mozgása kényszerítette arra az ívre Verstappent. A verseny legjobb előzése volt, nagyon sajnálom Max Verstappent, egyszerűen ellopták tőle a helyezését” – nyilvánította ki véleményét a Twitteren az amerikai legenda.

Niki Lauda, a Mercedes egyik első embere szerint ez a döntés a valaha volt egyik legrosszabb, mivel Verstappen semmit nem tett rosszul. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke főleg azért háborgott, mert a következetlenség sütött ezen a futamon a versenybíróságról. „Legalább öt-hat esetben hagyták el hasonló módon a pályát más versenyzők. Akkor most mikor szerez és mikor nem szerez előnyt ebből valaki?” – értetlenkedett Horner.

Max Verstappen édesapja, Jos Verstappen pedig szintén kikelt az FIA ellen, szerinte a szövetség nem tudja, mi is a versenyzés. Twitter-bejegyzésében pedig a szervezetet a Ferrari segítőjének nevezi egy szójátékkal…

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: