DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Red Bull: Gyorsan tisztázni kellene a szabályt

Christian Horner, a Milton Keynes-i F1-es alakulat csapatfőnöke továbbra is nehezményezi Max Verstappen büntetését, és úgy véli, alapjaiban át kellene gondolni a pálya határaira vonatkozó szabályokat.

Közvetlenül a versenyt követően nem csak Max Verstappen és édesapja, de Christian Horner is kiakadt a stewardokra, túlzottan keménynek nevezve azt az öt másodperces büntetést, melyet a holland indokolatlan előnyszerzésért kapott. A helyzet faramuciságát jól jelzi, hogy még a kedvezményezett Kimi Raikkönen sem értett egyet teljesen a szankcióval, Niki Lauda pedig a „legrosszabb büntetésnek” nevezte azt, melyet az F1-ben látott.

Horner szerint itt az ideje alapjaiban megváltoztatni a szabályozást. „A rajongók ezt szeretnék látni” - idézte a Motorsport a britet. „Ha nem akarod, hogy a pilóták odamenjenek, tegyenek nagyobb kerékvetőket oda, kavicságyat, vagy valami mást. A következetlenség hiánya nagyon aggasztó. Hol húzzuk meg a határt? A rajongóknak és az egyszeri nézőknek ezt tisztán kellene tudniuk. Hogy mondhatod egy részről, hogy amit Valtteri csinált, az rendben van, amit viszont Max, az nem?”



„Minden más sportban, ha egyszer kikerültél, kint is vagy. Az nincs rendben, hogy ott kimehetsz (a pályáról), itt pedig nem. Vagy szabaduljunk meg az egésztől és hagyjuk őket versenyezni, vagy ha nem akarják, hogy az autók kimenjenek, tegyenek oda kavicságyat, nagyobb rázóköveket, vagy valamilyen visszatartó dolgot.”

Verstappen a futam után úgy vélekedett, mindig van egy idióta versenybíró, aki keresztbe tesz neki, és amikor arról kérdezték Hornert, hogy vajon a stewardok megfelelően végezték-e a munkájukat, így válaszolt: „Meg kell kérdőjelezni. Ez a téma korábban is felmerült már, hiszen az egész attól függ, hogy kit tesznek oda - egyszer jól végzi a munkáját, egyszer pedig nem. A probléma ott kezdődik, hogy rengeteg pénzt költünk versenyzésre, ezért azt szeretnéd, hogy a bíráskodás következetes és profi legyen.”

„Szerintem az ilyen döntések után nehéz meglátni, hogy ez hol történt meg. Úgy gondolom, rossz döntés született a pillanat hevében, mert befolyásolta a dobogót, viszont következetlen volt a versenyen előforduló többi incidenst illetően. Igazságtalan lenne azt mondani, hogy a versenybírák favorizálják az egyik pilótát a másik ellenében, egyszerűen azt látom, hogy hibás döntés született” - tette hozzá a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: