DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Raikkönen végképp beáll másodiknak

A Ferrari számára borzalmasan végződött Szingapúri Nagydíj után egyetlen vigasza marad Vettelnek, finn csapattársa támogatását végképp magáénak tudhatja. Igaz, eddig is úgy nézett ki, de Raikkönen szavatartó ember.

Sebastian Vettel mellett Kimi Raikkönen is nullázott Szingapúrban, a létező legrosszabbkor, a világbajnokság hajrájába fordulva egy olyan pályán, ahol óriási eséllyel meglehetett volna a futamgyőzelem úgy, hogy Hamilton lehet, hogy a dobogóra sem fért volna fel normál körülmények között (az időmérő alapján). Ez viszont egy korábbi ígéret alapján azt jelenti, hogy a jégember Vettel támogatására rendezkedik be.

Azzal, hogy Kimi Raikkönen harmadszor is nullázott az évben, már 125 ponttal marad le Lewis Hamilton mögött, amivel gyakorlatilag matematikailag is csak a leghalványabb esélye maradt a világbajnoki címre. Ha Malajziában nem szerez több pontot Hamiltonnál, akkor ez a nagyon csekély esélye is véget ér, Vettelnek azért még maradt némi reménye a címre.

Raikkönen Azerbajdzsánban az emlékezetes nullázása után kijelentette, ha már matematikai esélye sem marad a világbajnokságban, minden erejével segíteni fogja Vettelt. A szakértők közül sokan úgy gondolják, hogy ez a döntés már Spanyolország után megszületett, mert már akkor körvonalazódott, hogy a finn nemigen szólhat bele ilyen tetemes ponthátránnyal. Talán ezért cserélődött fel Monte Carlóban a két Ferrari és talán ezért nem támad(hat)ta meg Raikkönen Vettelt Magyarországon a meghibásodott autója ellenére.

Raikkönen megígérte, hogy beáll Vettel mögé


Egyetlen „foltot” emelhetünk ki a képletből, Silverstone-ban Raikkönen huzamos ideig haladt a verseny hajrájáig is Vettel előtt a második helyen, miközben Bottas vészesen közelített. A nagy védekezésben végül Vettel gumijai (is) megadták magukat és nemhogy második nem lett, de csak a 7. pozíciót csípte el. Ha akkor a Ferrari még időben megcseréli a két versenyzőt, talán a németnek meglehetett volna a második hely. Ezt leszámítva minden momentum azt támasztja inkább alá, hogy már az első öt futam után kivették Raikkönent a képletből.

Hamilton számára egyrészt nehézség, hogy Bottas hátránya feleannyi sincsen, mint Raikkönené, tehát a Mercedes még nem illendő, hogy csapatsorrendet állítson fel. Másrészt viszont Raikkönen mindössze három alkalommal tudott elvenni fontos pontokat Hamiltontól, Bottas azonban kétszer ennyiszer, hat alkalommal végzett Vettel előtt. Hamilton vesztesége mindössze nyolc pont, Vettelé azonban 25!

Most már szinte hivatalosan is kijelenthető, hogy Raikkönen ígérete alapján Malajziától már két autó lesz a pályán, amelyik Vettel sikerét akarja elérni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: