DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

A McLaren a második félévben már erősebb lesz

A Magyar Nagydíj a McLaren idei helyzetét látva komoly sikert hozott a patinás istállónak. Összesen 9 pontot gyűjtött a két versenyző, a szezon második felére pedig jóval optimistábban tekint a csapat.

A wokingiak fennállásuk legpocsékabb idénykezdését tudhatták maguk mögött, az első hét futam után még pont nélkül állt a gárda, de a tizedik versenyt követően is még csak két pont árválkodott a nevük mellett. A Hungaroringen végre összejött minden és a megszerzett további kilenc ponttal végre elmozdultak az utolsó helyről. A Honda is sokat fejlődött az év eleji csapnivaló megbízhatósághoz képest, bár tempóban még mindig erősen elmaradnak a Mercedes-Ferrari párostól és a Renault-tól is. Hogyan látják a helyzetet a Magyar Nagydíj után?

„Nagyon nehéz szezont futunk, de a szívünk mindig a helyén volt. Kilenc pontot szereztünk most és a verseny leggyorsabb körét is megfutottuk, ez is mutatja, ha lehetőség adódik, lecsapunk rá. Mit mondhatnánk Fernando mai versenyzésére? Kivételes, egyszerűen szenzációs volt, végig kőkeményen nyomta. A bokszkiállás után is megőrizte remek tempóját a leintésig. Sainz-cal szemben pedig a külső íves előzése szuper volt, jól tudta, hogy a friss gumikon kell próbálkoznia, mert utána szinte lehetetlen lenne. Az előzés után számtalan nagyon gyors kört futott, majd a verseny körrekordját is megdöntötte az utolsóelőtti körben, hihetetlenül jól vezetett ezúttal is” – dicsérte kétszeres világbajnokát a McLaren csapatfőnöke, Eric Boullier.

A Honda az utóbbi időben megbízható, de mikor lesz végre gyors is?


„Stoffelnek is nagyon erős versenye volt, szerencsére Ricciardo lelassulásakor nem ment neki senki. Egészen a célvonalig remek tempója volt és bizonyára örömmel tölti el, hogy éppen a hazai futama előtt sikerült pontot szereznie. Ez a kemény munka eredménye tőle és a csapattól is. A nyári szünet után már a második félévre készülünk, ez az eredmény pedig még jobban ösztönöz minket a további javulásra” – ismerte el másik pilótája teljesítményét is a csapatfőnök.

„Végre egy igazán jó nap a McLaren-Honda csapatnak, egy kettős pontszerzés egyértelműen egy komoly lépés előre. Már az időmérő után tudtuk, hogy a csomagunk lehetővé teszi, hogy mindketten pontokkal távozzanak, Fernando és Stoffel is kiválóan vezetett, nagyon jól összpontosítottak a hőségben is. Kilenc értékes ponttal gazdagodtunk vasárnap, szeretném ezt az eredményt megköszönni a csapattagoknak, akik lázas munkával kiérdemelték az elismerést. Ez még csak kis siker, nem elégedünk meg ezzel, az első félévben nyújtott produkciónkkal pedig főleg nem. A nyári szünet után is folytatjuk folyamatos fejlődésünket, a frissítések már folyamatban vannak,, Spa-Francorchamps-ban pedig remélhetőleg újra jól szerepelünk majd” – nyilatkozta Yusuke Hasegawa, a Honda F1-es projektjének vezetője.

Alonso is pihenhet augusztusban

A McLaren-Honda szurkolói leginkább abban bízhatnak, hogy a Honda valóban a teljesítményre fókuszálhat már, mivel a megbízhatósági problémákon végre nagyrészt felülkerekedtek. Szocsi után mindössze egyetlen motorhibát szenvedtek el versenyen, Alonso Montrealban az utolsó előtti körben kényszerült kiállni, a másik hat futamon viszont nem hibásodott meg a japán erőforrás. A komoly teljesítménybeli hátrányt ledolgozni azonban így is nagy fejtörést okozhat, az eltökéltséggel azonban, úgy tűnik, nincs gond.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: