DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Bottas köszönte szépen a sárga zászlót és megszerezte a pole-t

Hatalmas csata az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén, végül egy sárga zászló miatt senki nem javíthatott utolsó gyors körében, bár Bottas előtte is elég meggyőző volt. Hamilton holnap csak a 4. sorból rajtol.

A kvalifikáció elején a csapatok nagy része ultralággyal jött ki, a Ferrari viszont szuperlágy abroncsokkal próbálkozott. Vettel csak a második körével került az élre, Hamilton nem sokkal később át is vette tőle a vezetést. Magnussen hátsó felfüggesztése megadta magát, pedig pénteki teljesítménye alapján akár a Q3-ba jutás is elképzelhetőnek tűnt a Haas dán pilótájától.

Lewis Hamilton ultralággyal az első, Bottas pedig szuperlággyal a harmadik helyen tanyázott, közrefogván Vettelt. Raikkönen első próbálkozása gyenge volt, a Q1 felénél csak a 10. helyen állt. Romain Grosjean kiváló körrel a hatodik helyre ugrott előre, miközben a két Williams még a Q2-be jutásért sem érezhette magát biztonságban. Raikkönen ultralágyon kevéssel Hamilton mögé jött be a második helyre, Vettel még a hajrában is tartotta a harmadik helyet, csak a német és Bottas ment tovább a Q2-be szuperlággyal. Az első szakasz végén kiesett Palmer, a két Sauber és nagy meglepetésre a két Williams. Hamilton, Raikkönen, Vettel, Sainz, Bottas volt az első öt.

Bottas a Q2-ben és a Q3-ban is utolérhetetlen volt


Alonso némi meglepetésre a pénteki dicséret után mégis visszaváltott a korábbi specifikációjú Honda motorra, továbbment ezzel is a Q2-be. A második szakaszban Hamilton azonnal bekezdett egy csodálatos körrekorddal, 1:04,800-at futott szuperlággyal, jó eséllyel már a holnapi futamra és rajtbüntetésre gondolva, hogy tovább kint maradhasson a riválisoknál. Grosjean ebben a szakaszban is futott egy kiváló időt, Magnussennek sajnos nem volt lehetősége autója hibája miatt. Alonso még az utolsó percben is továbbjutásra állt, Ocon viszont kilökte őt az utolsó pillanatban a Q3-ból. A második szakaszban kiesett Hülkenberg, Alonso, Vandoorne, Kvjat és a mért kört nem futó Magnussen. A két Force India a gyengécske péntek után megint a Q3-ba került. Az élmezőnyt Bottas, Vettel, Hamilton, Verstappen és Raikkönen alkotta.

A döntő 12 percre Verstappen gurult ki elsőként. A Q3 első lövését gyorsan elhasználták az esélyesek, Bottas, Vettel, Hamilton, Ricciardo és Verstappen volt ekkor a sorrend. Verstappen zsinórban két mért körében is hibázott, Ricciardónak sem sikerült tökéletesen, ő is elvette. Az utolsó kísérletet mindenki a legvégére hagyta. Hamilton az első körét meg is szakította egy hiba miatt, ráadásul Romain Grosjean versenyautója megállt a második szektorban. Sárga zászló került elő, így senki nem tudott már javítani. Max Verstappen harmadszor is hibázott, ez egy óriási megcsúszást eredményezett, aminél még örülhetett is, hogy nem tört össze a Red Bull.

Bottas nyerte az időmérőt Vettel és Hamilton előtt, az öt rajthelyes büntetés miatt ez a nyolcadik kockát jelenti a háromszoros világbajnoknak. Grosjean kiválóan teljesített, a hetedik helyről indulhat vasárnap, mögötte a két Force India és Carlos Sainz. Sajnos a sárga zászló miatt az utolsó gyorsköröket nem láthattuk, így sem Hamiltonnak, sem Vettelnek nem volt esélye megverni Bottast.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: