DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Ezért lehet jó választás Bottas a Mercedesnél

Sajtóértesülések szerint a Mercedes megtette ajánlatát Valtteri Bottasnak és a Williamsnek - de miért lehet ő a legideálisabb választás jelen pillanatban a világbajnok F1-es istállónak?

Az már egyértelműen kiderült, hogy Pascal Wehrleinra csak vészmegoldásként tekintenek a Mercedesnél, hiszen ő lenne a legkézenfekvőbb megoldás, mégis, már bő egy hete folynak a tárgyalások a háttérben arról, hogy ki foglalje el Nico Rosberg megüresedett helyét. A BBC és a Sky Sports forrásai szerint a világbajnok istálló ajánlatot is tett Valtteri Bottasnak, akit jelenleg a Williamshez köt szerződés.

Hogy miért Bottas? Az igazi sztárpilóták nem mozdíthatók, hiába beszélt arról Toto Wolff, hogy megfontolják Fernando Alonso szerződtetését, a spanyol saját maga és a körülötte lévők is kijelenteték már, hogy nem fogja elhagyni a McLaren-Hondát. A "második vonalból" Nico Hülkenberg valószínűleg most maradt le élete lehetőségéről azzal, hogy aláírt a gyári Renault-hoz nemrég, ami egyébként akkor szintén komoly lehetőségnek tűnt...

bottas-williams-2016-2



Az biztos, hogy tapasztalt, megbízható és gyors pilótára van szüksége a Mercedesnek, ilyenből pedig nincs tele a piac. Bottas volt bajnok alsóbb kategóriákban, már eltöltött négy évet a Formula-1-ben, ahol stabilan gyorsabb volt Felipe Massánál - képes volt kiugró eredményekre és stabil pontszerzésekre is. Már 27 éves, nem tekinthető gyereknek, ráadásul azt sem felejthetjük el, hogy a Mercedes és a Williams között van kapcsolat, elvégre a grove-iak is a német motort használják.

Ez lehet a kulcs ahhoz, hogy sikerüljön a szerződés alatt álló finn pilótát megszerezni. Szintén mellette szólhat az, hogy remek fejlesztő pilóta hírében áll, ennek fontosságát pedig a Mercedes részéről szinte mindenki, még Lewis Hamilton is kiemelte már - itt nem lehet csak úgy beleülni a tutiba, tenni kell érte, hogy az tuti is maradjon. Az viszont kérdés, hogy Bottas mutatott-e olyat, ami alapján igazi harcra számíthatunk közte és Lewis Hamilton között, vagy egyszerűen egy megbízható második pilóta lehet belőle?

Na persze olyat, aki képes meccselni Hamiltonnal, tulajdonképpen lehetetlen most igazolni, így mindenképpen kompromisszumot kell kötni. Akárhogy is, a Williams csak nagyon kedvező ajánlat esetén engedheti el vezérnek szánt pilótáját, hiszen ők sem tudnak már lépni, csak a "maradékból" válogatni - akárhogy is, a szerződés felbontása nem egy nap, inkább hetek alatt fog megtörténni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: