DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 2. vasárnap
F1

Horner világbajnoki taktikát javasolt Hamiltonnak

A Red Bull F1-es csapatfőnökét továbbra sem érdekli a két Mercedes csatája, arra azonban felhívta Lewis Hamilton figyelmét, hogy akár pilótái is világbajnoki címhez segíthetik őt vasárnap.

Lewis Hamiltonnak mindenképp dobogón kell végeznie ahhoz, hogy bajnoki címet szerezzen a vasárnapi Abu Dhabi Nagydíjon, de ehhez arra is szüksége lesz, hogy az eredmények megfelelően alakuljanak mögötte. Ha például a Mercedes legközelebbi riválisa a Red Bull két pilótája, Daniel Ricciardo és Max Verstappen be tud férkőzni Nico Rosberg elé, akkor a britet koronázhatják meg a leintést követően. „Szeretném leszögezni, hogy a pilótáim mindent bele fognak adni, hiszen nem az ő bajnokságukról van szó” - idézte Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét az Autosport. „Mi lehetünk Lewis legjobb barátai vasárnap, ha sikerül mindkét autónkkal Nico előtt zárnunk.”



„Semmi értelme nincs annak, hogy Lewis egy fél körrel a mezőny előtt járjon. Ha okos, fel fogja tartani a mögötte lévő autókat, ezért az így kialakult küzdelemben az ő javára dőlhetnek a dolgok. Itt Nicónak van veszítenivalója. A valóságban egy dobogós helyezés magától értetődő a Mercedes egyik pilótája számára, de talán sokkal jobban fogja figyelni a visszapillantó tükrét, mint bárki más a mezőnyben. Lewis dolga ilyen szempontból könnyebb, mint Nicóé, hiszen utóbbi az, akin ott a nyomás a bajnokság miatt” - tette hozzá a brit. Daniel Ricciardo megerősítette főnöke szavait: „Biztos vagyok benne, hogy maga mögött szeretne látni minket, de úgy vélem, a saját versenyére is kell koncentrálnia, mert ha játszadozni kezd, mi is megelőzhetjük őt.”

Horner szerint a 2010-es Abu Dhabi Nagydíj a legfrissebb példa arra, hogyan ronthatja el a világbajnoki esélyeket az, ha túlságosan a másikra figyel valaki. „Ez olyan Lewis számára, mint egy FA-kupa döntő, csak meg kell nyernie” - mondta a brit. „Ugyanez volt a helyzet Sebastian esetében 2010-ben: nem figyelt arra, hogy mit csinálnak mások, csak a saját dolgára koncentrált, és remek versenyt futott. A többiek szoros csatában voltak egymással, különösen Fernando, aki arra koncentrált, hogy mi történik Markkal, elfeledkezve arról, hogy Seb mit csinál. Nicóhoz hasonló helyzetben volt, hiszen az első három között kellett volna végeznie ahhoz, hogy világbajnok legyen. Lewisnak komoly esélyei vannak az utolsó verseny előtt.”

Ricciardo úgy vélekedik, hogy éppen a Mercedesek csatája játszhat a kezükre Abu Dhabiban. „Gondoljunk csak Rosberg helyzetére - elég a harmadik helyen végeznie. Még ha vissza is esik ötödiknek a rajtnál, az autója eléggé gyors ahhoz, hogy visszaérjen oda a verseny alatt. Ha óvatos lesz majd, abból mindenképp megpróbálok majd előnyt kovácsolni: alapjáraton nagyon gyorsak, de az csak nekünk kedvez majd, ha sebezhetőbbek is lesznek majd” - mondta az ausztrál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: