DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Hivatalos: Ron Dennis elhagyja a McLarent

Az elmúlt hetek spekulációját követően ma találkoztak a McLaren istálló részvényesei, és kiadták az alakulatnál közel négy évtizedig vezető szerepet betöltő Ron Dennis útját.

Hosszú ideje beszéltek arról, hogy Ron Dennis, aki 1980 végén vette át a McLaren irányítását, legutóbb pedig a McLaren Csoport elnök-vezérigazgató posztját töltötte be, bármikor elhagyhatja a csapatot. Dennis elveszítette a többi tulajdonostárs bizalmát – ő maga 25 %-ot birtokol a cégcsoport részvényeiből –, és bár szerződése januárban jár le, már most kényszerszabadságra küldik. A hírt mai találkozójukon közölték a részvényesek Dennisszel, aki távozását sajtóközleményben tudatta a világgal.



Dennis szigoráról híres irányítása alatt tíz egyéni világbajnoki címet szereztek a McLaren versenyzői: Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen és legutóbb Lewis Hamilton gondoskodott a csapat sikereiről. 2015-ben a McLaren újra egyesítette erejét a Hondával, a néhány háttérben töltött év után ismét végrehajtó tisztséget vállaló Dennisnek köszönhetően pedig a kétszeres bajnok Fernando Alonsóra tettek szert versenyzőként.

A színfalak mögött azonban hatalmi harc zajlott az elmúlt két évben Ron Dennis és két tulajdonostársa, Mansour Ojjeh (25 %) és a bahreini Mumtalakat vállalat (50 %) között. Az elnök-vezérigazgató kínai befektetők segítségével próbálta kivásárolni tulajdonrészüket, erre válaszul döntött úgy Ojjeh és a Mumtalakat, hogy eltávolítják pozíciójából.

„Csalódott vagyok, hogy a TAG és Mumtalakat képviselői érvényre juttatta ezt a döntést, mellyel kényszerű szabadságra küldenek, dacára annak, hogy a menedzsment többi tagja erőteljesen figyelmeztette őket, milyen lehetséges következményekkel lehet az üzletre, amit tesznek” – áll a kritikus hangvételű közleményben, melyet Dennis adott ki. A McLaren részéről eddig nem érkezett semmiféle megerősítés.

„Az állítólagos indítékaik teljes mértékben hamisak, a vezetési stílusom ugyanis pontosan olyan, mint mindig volt, ráadásul ez tette lehetővé, hogy a McLaren azzá az autóipari és technológiai csoporttá váljon, amely 20 Formula-1-es világbajnoki címet szerzett, és 850 millió fontot termel egy évben. Ez idő alatt számos tehetséges kollégával dolgoztam együtt, akiknek mindig hálás leszek, mivel ők segédkeztek abban, hogy a McLaren a technológia csúcsán maradhasson.”

„Végül azonban világossá vált, hogy sem a TAG, sem a Mumtalakat nem osztozik a víziómon, amely a McLaren valódi növekedési lehetőségeit illeti. Elsődlegesen azonban a vállalkozás miatt aggódom, melyet én építettem fel, és 3500 munkatársáért. Jelentős tulajdonrészemet mindkét cégben (a McLaren technológiai és autóipari részlege), valamint a székem a két igazgatótanácsban arra fogom felhasználni, hogy a McLaren érdekeit és értékeit védelmezzem, és segítsem formálni a jövőjét.”

Dennis közleményében hozzáteszi, hogy miután szerződési kötelezettségei lejárnak a McLarennel – nem szabad elfelejteni, hogy a vállalat 25 %-os tulajdonrészével továbbra is rendelkezik –, a szándéka, hogy egy technológiai befektetési alapot hozzon létre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: