DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

A Verstappen-show átírta a fizika törvényeit

A holland F1-es pilóta messze a mezőny fölé nőtt az esős Brazil Nagydíjon, sokáig emlékezetes manőverekkel ért oda a dobogóra - még a Mercedes csapatfőnöke is szuperlatívuszokban beszélt róla.

Több dologról is emlékezetes maradhat a 2016-os Brazil Nagydíj, de a futam egyik hőse mindenképpen Max Verstappen volt - a 19 éves holland pilóta a csapat rossz döntése miatt a 16. helyről zárkózott fel a dobogóra, több óriási előzést is bemutatva. Sem Daniel Ricciardo, sem Sebastian Vettel, sem más nem volt ellenfél számára ezen a napon, teljesítményét pedig Niki Lauda, Jos Verstappen és Christian Horner is méltatta.

verstappen-redbull-brazília-2016



"Trükkösek voltak a körülmények a teljes futam során, de amikor elrajtoltak, rögtön megelőzte Kimit az első kanyarban egy remek manőverrel és innentől láthattuk, hogy mit művelt" - mondta a Red Bull csapatfőnöke. "A következő újraindításnál aztán egy meglehetősen bátor lépéssel elment Nico mellett is a hármas kanyar kijáratán és ez még csak a kezdet volt."

A Red Bull azonban kihozta Verstappent a második helyről és feltette az átmeneti gumikat, amely végül rossz döntésnek bizonyult. "Úgy tűnt, hogy ha felmelegszenek az átmeneti gumik, akkor azok lehetnek a jobbak. Cseréltünk Daniel autóján és rögtön hozta a lila szektorokat, ő volt a második leggyorsabb a pályán, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy kockáztatunk. Sajnos aztán az eső megint rákezdett, úgyhogy Max-szal közösen úgy határoztunk, inkább visszarakjuk az extrém esőgumit."

"Hihetetlen futamot produkált, alig veszített időt az előzéseivel. Az, hogy a harmadik helyen tudta befejezni a futamot, megmutatta, hogy mekkora tehetség. Max más ligában játszott ma, mint a többiek" - mondta Horner és ebben Toto Wolff is egyetértett  vele. "Tényleg hihetetlen teljesítményt nyújtott, újraírta a fizika törvényeit, ez volt a Verstappen-show" - méltatta a rivális pilótáját a Mercedes-főnök.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: