DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton győzelmével a tabella élére állt

Tulajdonképpen már a rajtnál eldőlt az elsőség sorsa a 31. Formula-1-es Magyar Nagydíjon: Hamilton Rosberget lehagyva megszerezte karrierje ötödik hungaroringi sikerét. Ricciardo még a dobogón.

A futam élő közvetítését ide kattintva érheted el.

Vasárnap délután 14 órakor rajtolt el a felvezető körre a száguldó cirkusz mezőnye a hungaroringi aszfaltcsíkon. Nico Roserg rajtolt az élről, de Lewis Hamilton és egy pillanatra Daniel Ricciardo is elment mellette, a német viszont vissza tudta venni legalább a második helyet a pálya első felében az ausztráltól. Vettel maradt az ötödik, Alonso pedig a hatodik helyre jött fel a start után. 

Az ötödik kör elején Jenson Buttonnak akadt problémája a McLaren-Hondával, lelassult és visszaesett szinte az utolsó helyre, így a kettős pontszerzés a Hungaroringen sem jöhetett össze a wokingiaknak. A britet ráadásul áthajtásos büntetéssel sújtották a nyolcadik körben, mivel a csapat azt mondta neki, hogy ne váltson az autójával, ami a rádiós szabályok szerint nem megengedett. Időközben a két Mercedes sorra futotta a legjobb köröket, és egyre jobban elnyúltak a harmadik és negyedik helyezett Red Bulloktól.

Hamilton_Rosberg_Hungaroring_Mercedes



Az ötödik pozícióban autózó Sebastian Vettel nyitotta meg a kerékcserék sorát a 15. körben, és ezzel átlépte Max Verstappent, aki csak két körrel később tudott bejönni a bokszutcába. Verstappen ráadásul Kimi Raikkönen mögé jött vissza, és a finn mögé beragadva autózott körökön keresztül. A 20. kör környékén a két Mercedes tempója valamelyest visszaesett, és Ricciardo közelített folyamatosan a címvédő gárda autóihoz. A 25. körre öt és fél másodperc lett az ausztrál hátránya a vezető Hamiltonhoz képest.

Kimi Raikkönen egészen a 30. körig bírta a lágyakon, és Fernando Alonso mögé, a hetedik pozícióba állt vissza, bár egy rövidebb etap következett a számára, mivel szuperlágy gumikat kapott. A Red Bull pár körrel később Ricciardóval csinált egy elévágási kísérletet a Mercedeseknek. Az ezüstnyilak azonban nem reagáltak az energiaitalosok taktikájára, és egyre gyorsabb tempót produkáltak, és a második cseréjük után is az élre álltak vissza.

raikkonen_07.24.

A finn ferraris taktikája bizonyult a legjobbnak egyelőre, hiszen a 14. pozícióból egészen már a hatodik pozícióig jött fel 19. körrel a vége előtt. Raikkönen egyértelműen megérkezett a fiatal hollandra, akinek az irányváltása miatt a célegyenes utáni egyenesben Raikkönen egy kicsit nekiütközött a hollandnak, és megsérült az első szárnyvéglapja. A verseny vége izgalmakat okozott, hiszen Rosberg is nyomás alatt tartotta az utolsó körökre csapattársát az élen.

A harmadik páros harca a harmadik pozícióért zajlott az utolsó körökben Ricciardo és Vettel között. A futamot végül Hamilton nyerte Rosberg előtt. Az ausztrál meg tudta tartani a dobogó legalsó fokát Vettel előtt. Verstappen az ötödik, Raikkönen a hatodik helyen hozta be az autóját. Az első tízbe még Alonso, Sainz, Bottas és Hülkenberg fért be.

A futam végeredménye:

végeredmény

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: