DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Rosberg negyedszer, újabb Vettel-Kvjat csörte

Továbbra is verhetetlen idén a Mercedes német pilótája, aki az F1-es Orosz Nagydíjat is megnyerte. Mellé Hamilton és Raikkönen állhatott még dobogóra, míg Kvjat ezúttal tényleg megtorpedózta Vettelt. A beszámoló elkészítését támogatta a Shell V-Power Nitro+

Magyar idő szerint 14 órakor rajtolt el a 2016-os Formula-1-es évad negyedik versenye, az Orosz Nagydíj. Az élről induló Nico Rosberg könnyedén megőrizte a vezetést, mögötte azonban helyet cserélt a két finn, a 2-es kanyarban ugyanis Kimi Raikkönen kifékezte Valtteri Bottast. Az igazán nagy káosz azonban hátrébb alakult ki, a már Sanghajban is egymásnak eső Sebastian Vettel és Danyiil Kvjat keveredett ugyanis újabb konfliktusba: az orosz eltalálta a németet a féktávon, aki ettől defektet kapott, majd a 3-asban ismét belerongyolt az orosz a Ferrariba, amelyet ezzel a falba forgatott. A négyszeres vb-győztes roppant dühösen vette tudomásul kiesését, miközben a mezőny utolsó harmadában Nico Hülkenbergnek és Rio Haryantónak kellett még idejekorán búcsúznia egy másik baleset miatt.

Rosberg_Szocsi_Mercedes

Rosberg a tavalyi mexikói futam óta verhetetlen


A biztonsági autó azonnal pályára hajtott, ám néhány kör elteltével ismét normál tempóban folytatódhatott a körözés. Bottas azonnal vissza is előzte Raikkönent, így már ismét a Williams pilótája haladt a második helyen, míg mögéjük már a tizedik kockából startoló Lewis Hamilton zárkózott fel. A brit olyannyira jó tempót diktált, hogy hamarosan a ferrarist is átlépte, Bottasszal azonban már nem bírt a címvédő. Közben Kvjat megkapta jól megérdemelt 10 másodperces stop and go büntetését – érdekesség, hogy a Red Bullok egyébként a közepes abroncsot rakták fel a safety car fázis alatt az autóikra.

Rosberg folyamatosan lógott el az üldözőitől, akik között a bokszkiállások után és során változott a sorrend: Bottas állt ki először kereket cserélni, s bár Hamilton elé jött vissza, a háromszoros világbajnok hamar megelőzte, míg Raikkönen néhány körrel később látogatta meg a szerelőit, ám így is honfitársa elé tudott kerülni. Hamarosan az éllovas is megejtette a kiállását, de természetesen simán visszatért az első pozícióba: nagyságrendileg 13 másodperc volt ekkor a differencia csapattársával szemben – miután a még később cserélő Max Verstappen is kiállt közülük.

Alonso_Szocsi_DPPI

Alonso a McLaren idei legjobb eredményét érte el hatodik helyével

A különbségek nagyjából állandósulni látszódtak az élmezőnyben, így a hátrébb zajló csaták szolgáltatták az izgalmakat. A Red Bullnál például balul látszott elsülni a közepes keverék használata: az ausztrált egy körön belül többen is lenyomták, így a csapat hamar be is hívta kereket cserélni őt. Műszaki hiba nélkül sem úszta meg a mezőny a futamot: Verstappen a hatodik helyről volt kénytelen kiállni, miután az autója füstöt kezdett eregetni magából. A holland előtt egyébként Felipe Massa haladt, míg a Toro Rosso fiataljának pozícióját a McLaren legjobb idei eredménye felé hajtó Fernando Alonso örökölte meg.

Rosberg előnye mindeközben csupán a forgalom hatására ingadozott, ám a német összességében senkitől és semmitől sem zavartatva húzta be idei negyedik győzelmét – ha a tavaly év végi sikereit is ideszámoljuk, akkor már zsinórban hét elsőségnél jár, amelyre csak Alberto Ascari, Michael Schumacher és Sebastian Vettel volt képes az F1 történetében! Hamilton, akinek egy ideig a hűtővíz nyomásával adódtak gondjai, szintén simán bejött másodiknak, összetettben azonban már így is 43 egység a hátránya kollégájával szemben. Raikkönen lett a harmadik, ezzel idénybeli második dobogóját gyűjtötte, majd jött a két Williams Bottas, Massa sorrendben.

Alonso bejött hatodiknak, Kevin Magnussen megszerezte a Renault visszatérése utáni első vb-egységeit, Romain Grosjean nyolcadik lett a Haas-Ferrarival, míg a top10-be Sergio Perez és az utolsó pontot Sainztól a fináléban elcsenő Jenson Button fért még be – a brit eredményével kettős pontszerzést ünnepelhetett a McLaren! A világbajnokság két hét múlva a Spanyol Nagydíjjal folytatódik Barcelonában.

Az Orosz Nagydíj végeredménye:

1. Nico Rosberg Mercedes 1:32:41.997
2. Lewis Hamilton Mercedes 25.022
3. Kimi Raikkonen Ferrari 31.998
4. Valtteri Bottas Williams/Mercedes 50.217
5. Felipe Massa Williams/Mercedes 1:14.427
6. Fernando Alonso McLaren/Honda 1 kör
7. Kevin Magnussen Renault 1 kör
8. Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 kör
9. Sergio Perez Force India/Mercedes 1 kör
10. Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
11. Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer 1 kör
12. Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1 kör
13. Jolyon Palmer Renault 1 kör
14. Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kör
15. Daniil Kvyat Red Bull/TAG Heuer 1 kör
16. Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
17. Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 kör
18. Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 2 kör
Nem ért célba:    
  Max Verstappen Toro Rosso/Ferrari  
  Sebastian Vettel Ferrari  
  Rio Haryanto Manor/Mercedes  
  Nico Hulkenberg Force India/Mercedes  

Shell

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: