DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Merhi: Ő volt az új Hamilton

A végzet bárkit utolérhet, többek közt erre intette Bianchi halála a Manor F1-es versenyzőjét, aki egyúttal azt is kiemelte, hogy a csapat szempontjából is nagyon igazságtalan, ami történt.

Társaihoz hasonlóan a Manor 24 éves spanyol pilótáját, Roberto Merhit is nagyon megrázta Jules Bianchi halálhíre, s az elhunyt francia versenyző méltatása mellett arra is kitért, hogy csapatát mennyire megrázta, ami történt. „Ez igazságtalan. Egy nagyszerű csapatról van szó, akiket két csapás ért, előbb Maria, majd Jules” – utalt a Marcának nyilatkozva Maria de Villota szintén tragikus kimenetelű tesztbalesetére. „És sajnálom John Booth csapatfőnököt is, aki kitűnő vezető, az egyik legjobb az F1-ben.”

Merhi igen régóta, még a gokartos időktől kezdve ismerte Bianchit, s elmondása szerint már akkor látszott kivételes tehetsége: „Szerintem ő volt generációnk legteljesebb versenyzője. Emlékszem, amikor még 2002-ben a spanyol Vendrellben gokartoztunk, ő pedig úgy érkezett meg, hogy nem ismerte a pályát, pedig ez ebben a korban kritikus fontosságú, de mégis úgy ment, mint a golyó.”

„Akárhányszor találkoztunk nemzetközi versenyeken, mindig ő volt az az ellenfél, akit le kellett győzni a sikerért. Amikor 2009-ben megnyerte a Formula-3-as Euroszériát, olyan szintű versenyzőket vert meg, mint Valtteri Bottas. Komplettebb versenyző volt, mint bárki, aki ellen versenyeztem, másfelől viszont csendes, szeretnivaló srác, szupertehetség gyermekkora óta.”

bianchi_merhi

2009, F3, Oschersleben: a futamgyőztes Bianchi két oldalán Bottas és Merhi


A spanyol pilóta szavaiból kiderül, hogy ő is úgy véli, Bianchi nagyon sokra vihette volna az F1-ben, hiszen a címvédő és listavezető pilótához hasonlította egykori riválisát: „Az én szememben ő volt az új Hamilton, hiszen hasonló utat járt be. Ez kissé lelassult a GP2-ben, hiszen debütálásakor még ott volt Maldonado, aki már öt éve a sorozatban versenyzett. Az F1-ben pedig nincs esélyed, ha nincs jó autód...”

Bianchi halála nemcsak elkeserítő, de egyúttal intő jel is Merhi számára: „Nagyon összetörtem, hiszen mindig közel álltam hozzá, ráadásul egy nagyon tehetséges fiatallal történt ez, s egyúttal arra is rámutatott, hogy bármelyikünkkel megtörténhet ez...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: