DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Az FIA hajlandó változtatni pontrendszerén

Nincsenek kőbe vésve a 2016-tól életbe lépő F1-es szuperlicensz-pontrendszer előírásai, közölte az FIA. Ha szükség van rá, változtatni fognak azon, melyik sorozat mennyit ér.

A következő évtől fogva új szabályok vonatkoznak a Formula-1-es versenyzői engedély megszerzésére: a licenszet 18 éves korhatárhoz, közúti jogosítványhoz és 40 ponthoz kötik, amelyeket három év alatt lehet összeszedni a különböző kategóriákban elért eredményekkel. Mióta nyilvánosságra hozták, ezt a rendszert számos kritika érte, például a Formula Renault bajnokságok rendkívül alul vannak értékelve, más fontos szériákért pedig, mint a DTM, egyáltalán nem jár pont. Ezekre az észrevételekre reagált most az FIA.

„Egy szilárd keretet dolgoztunk ki a kvalifikáció feltételeit illetően. Ami magát a pontrendszert illeti, csak akkor válhat természetessé, ha különböző változtatások végezhetők rajta évről évre” – mondta a nemzetközi szövetség szóvivője az Autosport lapnak.



Többen megjegyezték kifogásként, hogy az FIA önkényesen azokat a sorozatokat részesíti előnyben, amelyek saját fennhatósága alá tartoznak. A szóvivő ezt nem is akarta titkolni. „A kritériumokat, melyek alapján a pontrendszert meghatároztuk, nem csak a különböző bajnokságos viszonylagos sportértéke vezérelte. Voltak más szempontok is, melyeket nekünk mint döntéshozóknak szintén tekintetbe kellett vennünk. Természetesen hallgatni fogunk a Renault-ra és minden más érdekelt félre is. És, amint korábban már említettem, az új szuperlicenszrendszerrel szerzett tapasztalataink alapján a jövőben finomíthatunk a pontozáson.”

A pontrendszer a legértékesebb bajnokságnak a Formula-2-t tartja, amelynek bajnokát 60 egységgel jutalmazza. Csakhogy ez a sorozat jelenleg még konkrét tervek formájában sem létezik. „Az FIA szándéka az, hogy egyértelmű, modern lépcsőt hozzon létre a motorsport gyökereitől egészen a Formula-1-ig. A jövőbeni F2-es FIA bajnokság egy fontos lépcsőfokot fog jelenteni ebben a folyamatban” – indokolt a szóvivő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: