DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Magnussen nem térdel le többé, Hamilton a fociból vesz példát

Eggyel több versenyző maradt állva a Brit Nagydíj előtti demonstráción: Kevin Magnussen meg is indokolta, miért tett így. A rasszizmus elleni harc zászlóvivője, Lewis Hamilton szerint további párbeszédre van szükség.

A rasszizmus elleni küzdelem jegyében a Brit Nagydíj előtt újra csoportos tüntetéssel demonstrált a Formula-1. Míg azonban a korábbi nagydíjakon tizennégy pilóta térdelt le és hatan maradtak állva, Silvestone-ban már csak tizenhárman ereszkedtek térdre. Kevin Magnussen döntött úgy, hogy mostantól állva marad: elmondása szerint nem akarja, hogy a Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalommal azonosítsák a kezdeményezés bizonyos elvei miatt.

„Nem támogatom teljes mértékben azt, amit a Black Lives Matter szervezet képvisel” – mondta Magnussen a holland Algemeen Dagblad lapnak. „A rasszizmus ellen vagyok, és úgy gondolom, meg kell szüntetni. Ezért térdeltem le először. Most azonban úgy gondolkodom, hogy minden versenyzőnek, minden embernek joga, hogy úgy fejezze ki gondolatait, ahogyan ő akarja.”

A mezőny egyetlen fekete pilótája, Lewis Hamilton a BLM-mozgalom oszlopos támogatója – a futam előtti demonstráció során a korábbiakhoz hasonlóan „A fekete életek is számítanak” feliratú pólót viselt, míg többi társa „Vessünk véget a rasszizmusnak” szövegűt –, és korábban arról beszélt, vágya, hogy a közeljövőben a teljes mezőny letérdeljen. Bár a szervezéssel elégedettebb volt, mint a korábbi futamokon, a hatszoros világbajnok nem boldog, hogy Magnussen állva maradása révén nem közelebb, hanem távolabb került ettől a céltól.

 



„A Formula-1 most sokkal jobb munkát végzett, miután hosszasan egyeztettünk a témáról a múlt hét folyamán. Ahogy láthattátok, ez most sokkal profibb volt. Nem fogok állást foglalni arról, hogy kell-e mindenkinek térdelnie vagy sem. De ha megnézzük a focit, akkor Spanyolországban, Olaszországban, világszerte egységesen csinálják a csapatok, amit, az orosz, spanyol játékosok is. Aki azzal érvel, hogyan fogadnák a hazájában, az vessen egy pillantást más sportokra” – idézi Hamiltont a GPFans. Egyes pilóták kulturális különbségekre hivatkoznak, miért maradnak állva: Danyiil Kvjat kijelentette, a térdelés összeegyezhetetlen az orosz mentalitással.

„Büszke vagyok arra, hogy minden versenyző viselte a ’Vessünk véget a rasszizmusnak’ pólót, itt már haladást látok. Nem tudom, Magnussen miért nem térdelt, nem beszéltem vele. Úgy gondolom, lépésről lépésre próbáljuk megérteni egymás álláspontját. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a versenyzők továbbra is tiszteljék egymást. Talán csak párbeszédre van szükség, mert tudom, hogy a Formula-1 nem beszélt külön a versenyzőkkel” – összegezte a helyzetet saját szemszögéből a feketék jogaiért küzdő Hamilton.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: