DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Hamilton Jean Todttal fog beszélni a térdelésről

Nem az ő dolga a Formula-1 rasszizmus elleni harcának élére állni, mondja Lewis Hamilton, aki nem elégedett az FIA, az F1 és a GPDA szerepvállalásával sem. Továbbra is célja, hogy minden versenyző átérezze, együttesen kell cselekedni.

A 2020-as szezon első három versenyén a rajt előtti ceremónia során a rasszizmus elleni küzdelmet propagálta a Formula-1: a versenyzők egy része letérdeléssel, mások állva maradva. Azonban míg az Osztrák Nagydíjon szervezetten zajlott a demonstráció, addig a következő, stájer és magyar versenyeken már csak spontán módon. A Black Lives Matter mozgalom támogatója, Lewis Hamilton azt szeretné, hogy idővel a teljes mezőny letérdeljen, ezért nem örül az események ilyen alakulásának – miközben hangsúlyozza, nem az ő feladata összefogni versenyzőtársait.

„Nem történt semennyi előrelépés. Mondtunk dolgokat és közleményeket adtunk ki, tettünk gesztusokat, mint a térdelés, de ez nem változtatott semmit, leszámítva talán a minket érő figyelmet. Beszélni fogok a Formula-1-gyel az álláspontjukról, hogy miért éreznek zavart vagy nyomást. Tudni szeretném, mit gondol Jean Todt és Chase Carey, hogyan akarnak szervezetként előbbre lépni. De nagy fejlemény egyelőre nincsen” – idézi a Racer.com Hamiltont, aki a Nemzetközi Automobil Szövetség és a Formula-1 első emberét említette név szerint.



„Vezetőre van szükség. Hol van Jean ebben a helyzetben? Nem nekem kellene felszólítanom a csapatokat. Bátorítani akarom, de nem az én dolgom lenne szólni nekik, hogy hé, mi a tervetek Erről a felső szintről kellene párbeszédet kezdeni, azoktól, akik irányítanak és mozgatják a szálakat” – beszélt az FIA és F1-es vezetés felelősségéről Hamilton.

De nem elégedett a versenyzői szövetség, a GPDA szerepvállalásával sem: nem tartja helyesnek, hogy a testület egyik igazgatója, Romain Grosjean úgy gondolja, elegendő volt, hogy egy verseny előtt térdeléssel tüntettek a pilóták. „Egyértelműen nem elegendő a támogatottság. Versenyzői szemmel sokan azt gondolják, hogy egyszer megcsinálták és többet nem kell. Nem értem ennek okát. Mind a GPDA tagjai vagyunk, melyet hárman vezetnek. Közülük ketten nagyon támogatóak, de egyikük nem gondolja, hogy fontos lenne folytatni.”

„Nem gondolom, hogy túl komolyan vesszük. Talán egyesek nem úgy nőttek fel, hogy a szemük előtt volt a probléma, ezért nem értik, másik úgy gondolják, őket nem érinti. De ez az egész nem rólam vagy róluk szól, hanem az odakint, a világban levő emberekről, akik diszkriminációt szenvednek el. Kapcsolatba fogok lépni a Formula-1-gyel a héten, és beszélek Jean Todttal is, mert senki más nem fog lépni. Vannak versenyzők, akik kapcsolatban vannak velem, és kérdezik, mit tehetnek. Ez fantasztikus. Az álmom, hogy az év végén mindannyian jobban értjük majd a dolgokat, és együtt fogunk kiállni, a teljes Formula-1” – beszélt nagy céljáról Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: