DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Veszélyben lehet Senna rekordja

Több, mint huszonnégy éve tartja a körrekordot az Aida-pályán Ayrton Senna. A japán Super Formula szervezői azonban nagy durranásra készülnek, egy kis segítséggel megdöntenék a csúcsot.

1994-ben a szezon második futamának adott otthont a Csendes-óceáni Nagydíj helyszíne, Okayama, az Aida nevű pályán. A 3,7 kilométer hosszú aszfaltcsíkon az időmérő edzésen a legendás brazil 1:10,218-as idővel szerzett pole-pozíciót a Williams-Renault-val. Ez azóta is fennáll, senki nem tudott ennél gyorsabban menni itt.

Senna idejét Michael Schumacher sem tudta megdönteni

Igaz, a Formula-1-es versenynaptárból 1995 után kikerült ez a helyszín, ezért is ilyen régi ez a rekord, amin más kategóriákban azért rendeznek versenyeket. Ezek egyike a japán Super Formula-széria, amelynek bajnoka, Hiroaki Ishiura került a legközelebb Senna pályacsúcsához, de még ő is csak 1:12,429-re volt képes 2015-ben.

A sorozat szervezői nagy dobásra készülnek, egy kis engedménnyel megpróbálják felülmúlni a brazil 24 évvel ezelőtti teljesítményét. Az utolsó időmérő edzésen ugyanis körönként kétszer engedélyezik az (IndyCar megoldásához hasonló) előzést segítő OTS gomb megnyomását.

24 éve Senna tartja a körrekordot az Aida-pályán


Így sem lesz könnyű dolga, aki Senna csúcsára tör, a többszöri gombnyomás és a jobban tapadó abroncsok ellenére ezen a rövid pályán több, mint két másodpercet kellene javulni az eddigi legjobbhoz képest. A tavalyi pole-pozíciós időhöz képest pedig három teljes másodpercet kellene lefaragni, ami igen ambiciózus vállalkozásnak tűnik.

További nehezítés a mezőny számára, hogy az előrejelzések szerint szombatra és vasárnapra is komoly esőzést jósolnak a pálya környékére. De a türelem rózsát terem, ha idén nem sikerülne a bravúr, akkor jövőre újra megpróbálhatja a mezőny, amikor is a Super Formula a fejlesztett SF19-es autókkal jelentkezik, a várakozások szerint nagyobb leszorítóerővel, mint elődje.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: