DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Ők voltak 2017 legjobb fiatal tehetségei

A nagy számok törvénye alapján szinte biztos, hogy nem fog mindegyikük eljutni az F1-ig, de érdemes végigtekintenünk azokon az ifjú pilótákon, akik idén uralták a juniorszériákat.

Charles Leclerc

A GP2-ből Formula 2-vé vedlő széria első helyezettje egyértelműen kiemelkedik a listáról, és nem csak azért, mert a legnagyobb presztízsű betétsorozatot nyerte meg. Egyrészt zseniálisan hajtotta uralma alá a mezőnyt nyolc főversenyes pole-pozícióval és hét győzelemmel, másrészt a Ferrari juniorprogramjának részeként jövőre már az Alfa Romeo Sauber F1-es csapatánál mutatkozhat be a száguldó cirkuszban, Marcus Ericsson társaként.



Lando Norris

Amíg a Ferrarinál Leclerc lehet az aranytojást tojó tyúk a következő évtizedben, addig a McLaren Lando Norrisban látja a jövő sikereinek zálogát. A Formula-3-as Európa-bajnokság győztese mindössze az augusztusi, hungaroringi teszten vezetett először F1-es autót, de nagyon hamar rákapott a sportág ízére, érdemeiért pedig 2018-ban mint a wokingiak hivatalos teszt- és tartalékpilótájaként fog szolgálatot teljesíteni.

George Russell

A Mercedes két legnagyobb tapasztalattal rendelkező tehetségét, Esteban Ocont és Pascal Wehrleint szabad hely híján más csapatokhoz helyezte el, addig a GP3-as bajnok Russell az Ezüstnyilaknál ismerkedhetett meg egyre behatóbban a Forma-1-gyel. A brit négy győzelmet szerzett sorozatában idén, Norrisszal együtt ők lehetnek a jövő legnagyobb szigetországi reménységei.

Pietro Fittipaldi

Ami nem sikerült Marco Andrettinek, az összejöhet a kétszeres F1-es bajnok unokájának, hogy ő legyen a sportág első harmadik generációs pilótája. Annak ellenére azonban, hogy Felipe Massa távozásával nincs már brazil a száguldó cirkuszban, a csapatok nem kapkodnak érte, legfőképpen azért, mert egy olyan sorozatot nyert meg 2017-ben, amely folyamatos presztízsvesztésen ment túl utóbb, és jövőre nem is indul már (Formula V8 3.5). Pedigréje azonban nem rosszabb, mint néhány jelenlegi F1-esé: bajnok lett az MRF Challenge-ben, a Protyre Formula Renault Championshipben és a NASCAR Wheelen All-American Seriesben is, novemberben pedig a Porsche LMP1-es autóját tesztelhette.

Sacha Fenestraz

A korábbi testvérsorozatától külön utakon járó Formula Renault Eurocup 2.0 francia bajnokot avatott Fenestraz személyében, aki harmadik együléses autóval teljesített szezonjában ért fel egy széria csúcsára. A 18 éves pilóta a szezon második felére jött bele igazán, hét győzelmet aratva, az immáron ex-F1-es Jolyon Palmer öccsét, Willt felülmúlva.

Jüri Vips

Észtország jelenlegi legtehetségesebb autóversenyzője a német F4-es szériában diadalmaskodott, két győzelemmel, és mindössze 4,5 ponttal múlta felül Marcus Armstorngot…

Marcus Armstrong

…azt az Armstrongot, aki német F4-es ezüstérme mellé begyűjtötte az olasz F4-es bajnokság első helyét is, ott négy diadalig jutva a Prema Powerteam színeiben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: