DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Két címvédő kiesett a Dakar mai szakaszán

A quadosok mezőnyében egy kettős kiesés után véget ért a harc a Dakaron, Nani Roma pedig összetörte a Minit tegnapi szakaszgyőzelmét követően. Dési Jánost kizárták a versenyből.

Maga mögött hagyta a balszerencsét, és megnyerte a Dakar Rali 10. szakaszát a néhány nappal ezelőtt műszaki hibája miatt több órát veszítő, s a győzelemért vívott versenyből ezzel kiszálló Barreda Bort. A Honda versenyzője 99 másodperccel verte meg Marc Comát, aki szintén boldog lehet, hiszen második helyével leszakította főbb riválisait, s immár hét és fél perc az előnye Goncalvesszel szemben, míg a harmadik helyen álló chilei Quintanilla hátránya már fél óránál is nagyobb.

A quadosok közt Nelson Sanabria karrierje második szakaszgyőzelmét könyvelhette el, miután 3 perc 40 másodpercet vert az ifjú Jeremias Gonzalezre. A paraguayit és az argentit egy bolíviai versenyző, Walter Nosiglia követte a célban, azonban a szakasz eredménye ma csak másodlagos volt. A reggel az összetett első három helyén álló versenyzőből kettő, a címvédő Casale és az uruguayi Lafuente ugyanis egyaránt kiesett ma a versenyből, előbbi műszaki hiba miatt, míg utóbbi bukott – szerencsére jól van. Rafal Sonik előnye így közel három óra az összetettben Gonzalet Ferioli előtt, míg Nosiglia már harmadik.

Az autósok közt is kiesett a címvédő: a tegnap még szakaszt nyerő Nani Roma nagyot bukott Minijével, s bár szerencsére nem sérült meg, autója rommá tört, és véget ért számára a Dakar. Al-Attiyah ismét remekelt, és megnyerte a szakaszt Terranova előtt, míg az összetettben a katarit követő De Villiers és Al-Rajhi csak a 5. és a 3. helyet szerezték meg, így hátrányuk már 28, illetve 43 perc.

A kamionosok közt Nyikolajevék már hatodik győzelmüket szerezték idén, így tovább csökkentették összetettbeli hátrányukat Margyejevékkel szemben – igaz ezúttal alig egy percet tudtak faragni. A különbség jelenleg 13 perc a Kamaz két egysége közt, míg a harmadik helyezett Karginovék már negyven percen kívül vannak.

A magyarok közül Gyenes Emanuel ma a 26. helyet szerezte meg a kétkerekűek mezőnyében, Dési Jánost viszont sajnos kizárták, miután kihagyta a 9. szakasz utolsó részét. Sebestyén Sándorék még úton vannak a cél felé, eredményükről holnap tudunk beszámolni.

A szakasz eredménye és az összetett állása megtekinthető a verseny hivatalos honlapján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: