DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Halálos fenyegetéseket kapott Michael Masi

Először beszélt arról a korábbi F1-es versenyigazgató, hogyan élte meg az Abu Dhabi Nagydíjon elkövetett hibája utána rá zúduló gyűlölethullámot: a világ legutáltabb emberének érezte magát.

Michael Masi döntése is szerepet játszott abban a tavalyi szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon, hogy Max Verstappen az utolsó körben elhappolta a vb-címet Lewis Hamilton elől: a versenyigazgató a biztonsági autós fázisnak nem a szabályok betűinek megfelelően vetett véget (az előírás szerint egy körrel a ’lekörözöttek visszavehetik a körüket’ üzenet után lehet behívni a safety cart). Az FIA vizsgálata is arra jutott, hogy az ausztrál szakember emberi hibát követett el, a történtek után pedig nem is tartotta meg a posztját.

Masi az azóta eltelt hónapokban szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, most azonban a The Daily Telegraphnak adott interjúban részletesen beszélt arról, milyen fenyegetéseket kapott az eseményeket követően:

masi-dppi-2021-f1



„Volt néhány sötét nap. És abszolút úgy éreztem, én vagyok a világ legutáltabb embere. Halálos fenyegetéseket kaptam: azt mondták az emberek, hogy meg fognak keresni engem és a családomat. Emlékszem, ahogy London utcáin sétáltam egy vagy két nappal a futam után: azt hittem, minden rendben van, amíg hátra nem néztem a vállam fölött. Láttam az embereken, hogy azon tűnődnek, utánam jöjjenek-e.”

Természetesen a közösségi oldalakon is zúdult rá a gyűlölethullámból: „Üzenetek százait kaptam. Sokkolók voltak: rasszisták, erőszakosak, gonoszak, elmondtak mindennek. Voltak halálos üzenetek is, és folyamatosan jöttek. Nem is csak a Facebookon, hanem a LinkedInen is, aminek meg elvileg egy üzleti platformnak kellene lennie.”

Masi elárulta: nem ment ugyan pszichológushoz vagy szakemberhez a fenyegetések miatt, de utólag visszanézve talán már az lenne a helyes döntés. Azt is elmondta, hogy bár a Nemzetközi Automobil Szövetség tudott az üzenetekről, igyekezett nekik elbagatellizálni a dolgot: „A nagy részét magamban tartottam. Néhány embernek beszéltem róla, de nem soknak. Nem akartam aggasztani a családomat és a barátaimat. Az FIA tudott róla, de mindenkinek kisebbítettem a jelentőségét, beleértve őket is.”

A szakember nemrég az FIA-tól is távozott, és bár részleteket most sem árult el, így beszélt a jövőről: „Az egész tapasztalat egy erősebb emberré tett. Számos izgalmas lehetőségem van a jövőre nézve. Több projektet fontolgatok, mind hazai, mind nemzetközi téren. A szándékom, hogy használjam az összes képességet, amelyet az eddigi hihetetlen utazásom során gyűjtöttem, amire hihetetlenül büszke és amiért rendkívül hálás vagyok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: