DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Két Oscar-díjat nyert Az aszfalt királyai

Négy jelöléséből kettőt díjra is váltott a Ford és a Ferrari 1966-os Le Mans-i összecsapását feldolgozó film: a legjobb hangvágás és a legjobb vágás kategóriában díjazták James Mangold alkotását.

Tavaly késő ősszel érkezett meg a mozikba a magyarul Az aszfalt királyai címen futó film, amely a Ford és a Ferrari 1966-os Le Mans-i összecsapását dolgozza fel (innen az eredeti Ford vs. Ferrari cím). A Christian Bale és Matt Damon főszereplésével készült film a nézők mellett a filmszakma tetszését is elnyerte, ugyanis James Mangold alkotását nem kevesebb, mint négy kategóriában jelölték Oscar-díjra.



Magyar idő szerint hétfő hajnalban aztán meg is tartották a 92. Oscar-gálát, amelyen két kategóriában is Az aszfalt királyai lett a befutó. A legjobb hangvágás (Donald Sylvester) és a legjobb vágás (Michael McCusker és Andrew Buckland) díját hozta el a film, azaz a szakemberek is értékelték, ahogy a készítő a hangokkal és a vágás dinamikájával átadták az autóversenyzés élményét.

A Ford vs. Ferrari még a legjobb hangkeverés és a legjobb film kategóriájában volt jelölt: előbbit az 1917 hozta el, míg a fő kategóriában – első nem angol nyelvű filmként – a dél-koreai Élősködők nyert. Az aszfalt királyainál amúgy csak ez a két film gazdagodott több díjjal: az Élősködök négy, az 1917 három kategóriában győzött, a Ford vs. Ferrari a Jokerrel és a Volt egyszer egy... Hollywooddal zárt egy szinten a díjak számát illetően.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: