DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Megveheted Lauda 1975-ös Ferrariját

Elárverezik Niki Lauda 1975-ben világbajnoki címet szerző versenyautóját, a vörös gép öt éles bevetésen vett részt és segítségével futamgyőzelmet is aratott a nemrég elhunyt osztrák legenda.

Kalapács alá kerül Amerikában egy Ferrari 312T, eredeti (nem replikált) versenyautó. A Scuderia ezen modellje negyvennégy évvel ezelőtt készült és nem csupán reklámcélokra használták, hanem évközben öt nagydíjhétvégén gurult vele pályára Niki Lauda és a szezon végén meg is nyerte élete első világbajnoki címét.

Mind az öt bevetésekor a pole-pozíciót szerezte meg vele a fiatal osztrák, igaz, versenyen csak egy diadalt aratott, Franciaországban. Valószínűleg nem véletlen az időzítés, Niki Lauda ugyanis alig néhány hete hunyt el, így a szakértők szerint az autó értéke az érzelmek miatt jelentősen megnőtt, hozzáértők véleménye alapján akár tízmillió dollárra is rúghat.

Lauda simán nyerte ezzel az autóval a világbajnoki címet


Lauda tavaly nyáron került kórházba és ha nem végeznek rajta igen gyorsan életmentő tüdőtranszplantációt, akkor az akkori információk szerint néhány napon belül életét vesztette volna. Úgy tűnt, gyógyulása remek ütemben halad, ősszel már kiengedték a kórházból, de később újra és újra visszakerült oda különböző fertőzésekkel és betegségekkel. Végül májusban szervezete végképp feladta a harcot.

A Gooding & Co’s aukciós ház hangzatos közleményben tudatta a potenciális vevőkkel, hogy itt a lehetőség a nagy bajnok első legendás versenyautóját megszerezni. „Elárverezünk egy egészen különleges Formula-1-es versenyautót, amelyet az akkori korszak legsikeresebb és leginkább nagyra becsült pilótája vezetett. Ez a Ferrari 312T egészen biztosan egy igazi gyöngyszem, felejthetetlen vételnek ígérkezik” – így a felhívás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: