Steward
Strommer Benjamin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. május 26. csütörtök
Autó

Mitől lesz kutyajó az utazás?

Gazdiként felelősséggel tartozunk házikedvencükért, akár otthon, akár a szabadban vagy éppen utazás közben, mindenhol meg kell teremtenünk számára a biztonságos környezetet. Manapság egyre többen viszik magukkal kutyusukat, ehhez viszont megfelelő felszerelésre van szükség a biztonságos utazás érdekében. Egyre inkább elterjedtek a kutyabarát munkahelyek, ezáltal egyre több kutyatulajdonosnak a rutinfeladatává vált a felelősségteljes szállítás mindennapos megoldása.

Minden országban előírás, hogy a háziállatokat biztonságosan kell az autóban szállítani, hiszen ha egy ellenőrzés során nem találják megfelelőnek a körülményeket és az elhelyezést, büntetést is kiszabhatnak a mulasztás mértékétől függően.

16b30bc3-3ff2-1c5d-9d37-a86e824d83e6„Vásárlóink egyre tudatosabbak a felelős állattartás terén is, hiszen az utóbbi időben számos esetben kiemelt figyelmet kapott az autótípus kiválasztásánál, hogy az egyes modellek mennyire számítanak kutyabarátnak kialakításukat illetően. Az erre a célra optimális modellek lehetővé teszik, hogy a kutyák kényelmesen és biztonságosan szállíthatóak legyenek úgy, hogy az autóban sem keletkezik semmilyen kár. A mindennapi utazásukat jelentősen megkönnyíti, ha az autó rendelkezik minden szükséges tartozékkal és kiegészítővel, ami hozzájárul ahhoz, hogy rutinszerűen és zökkenőmentesen tudják kedvencüket utaztatni.” - mondta Markó Zoltán, a legtöbb autómárkát egy helyen forgalmazó Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Sok tényező befolyásolja, hogy egy autó mitől lesz igazán kutyabarát, legyen szó az autó berendezéséről vagy kiegészítő tartozékokról. Természetesen vannak kimondottan kutyabarát kialakítású autók is, melyekben variálható belső résszel ki lehet alakítani a számunkra megfelelő környezetet, továbbá érdemes a tisztítási paramétereket is átgondolni a könnyebb kezelhetőség érdekében. A következő szempontokat érdemes figyelembe vennünk, ha szeretnénk kedvencünket az autóban szállítani:

  • tágas és alacsony raktér kialakítás
  • hátsó légkeringetés
  • biztonsági övrögzítés kialakítása
  • bőrkárpit vagy kutyabarát üléshuzat
  • sötétített üveg a nyugodt utazásért

3e01c501-56ee-9217-98b9-b199958c106c

Az utastér tisztíthatóságának szempontjából a bőr kárpitnál sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen a kutyaszőr nem ragad bele az anyagba, míg a szövettel borított üléseket érdemes ellátnunk kutyabarát huzattal is, amiből könnyen eltávolítható a kutyaszőr.

b45a5099-d032-6d4d-a382-330c7d6d42bf

A nagyobb kutyákat a legbiztonságosabban boxban ajánlott szállítani, amit a számukra kialakított biztonsági övvel be tudunk kötni. Ezáltal kedvencünk amellett, hogy egy zárt és védett helységben lesz, a hirtelen fékezésből adódó veszélyes helyzeteket is ki tudjuk küszöbölni. A kutya számára is biztonságérzetet ad, hogy egy stabil helyen van, és a szállítódoboznak köszönhetően kevésbé érzékeli a mozgásokat utazás közben. Amennyiben a hátsó ülésen utaztatjuk az ebet box nélkül, be kell szerezni egy hámra rögzített biztonsági övcsatot, ez a minimum feltétele a kutya autóban történő szállításának. Nagyobb testű kutyák szállítása a csomagtérben ajánlott, amihez a kutyarács és csomagtérvédő tálca, esetleg a ki- és leugráshoz lökhárítóvédő is jó szolgálatot tehet.

c78534a6-6331-bf4e-3f0a-2b43c9100b3b

A legmegfelelőbb kutyaszállító autók az alacsonypadlós egyterűek, viszont a magas szintkülönbséget egyszerűen megoldhatjuk egy rámpa segítségével, amin kényelmesen fel tud sétálni a kutyus. Ezek a termékek csúszásmentes segédeszközök, amik egészen kis méretre összecsukhatóak, így nem okoz gondot az autóban való tárolás kisebb gépjármű esetében sem.

„19 forgalmazott márkánkból a kutyabarát modellek többsége az SUV kategóriába sorolható, hiszen tapasztalataink szerint a belső tér nagysága az egyik legfontosabb szempont a döntéshozatalnál. A vadonatúj Nissan Qashqai személyre szabható és szabadon variálható belső tere nagyszerű példája ennek. A Volvo mindig is szem előtt tartotta a kutyabarát felszereltséget, az XC90 ülései könnyen tisztíthatók, színezett, hővédő tetőablaka megvédi a kutyust a melegtől, míg a légrugós változatokban az állítható küszöbmagassága lehetővé teszi, hogy könnyen beugorhasson kedvencünk a hátsó ülésre.” - említette példaként Markó Zoltán, az óbudai vállalat tapasztalatait összegezve.

A kiragadott példákon felül számos autómodellhez rendelhetők kutyabarát tartozékok annak érdekében, hogy autónk állagát megóvjuk, de mindenekelőtt biztonságos utazást tegyünk lehetővé kedvencünk számára, hogy az utazás kutyajó élményt jelentsen neki is.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: