DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Hogyan lesz autójuk a fiataloknak?

A fiatalok 28 százalékának van autója, és közel ugyanennyien, 23 százalékuk tervezi azt, hogy autót vásárol a következő 3 évben - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Az autóvásárlást tervezők 63 százaléka saját forrásból oldaná meg a beruházást, 28 százalék azonban legalább a felét hitelből fizetné. Ez utóbbi rekordértéket jelent a felmérés történetében. Az autóvásárlást átlagosan havi 35 ezer forintos fix törlesztésű hitelből finanszírozzák a K&H-nál az érintettek.

Bár a fiatalok többségének nincs autója, jelentős részük ezen változtatna a jövőben a K&H ifjúsági indexe szerint. A felmérés a 19-29 éves fiatalok autóhelyzetét vizsgálta az idei második negyedévében.

fiatalok autója



Kinek van, kinek nincs?

Az érintettek 61 százalékának nincs autója, 11 százalékuk gyakran másét használja, és mindössze 28 százalékuk rendelkezik saját gépkocsival. Az aktív keresőknél ez az arány 39 százalék, míg a diákoknál mindössze 18 százalék.  A kutatásból az is kiderül, hogy egyre kevesebb fiatalnak nincs autója: míg 2013-ban 80 százalékuknak nem volt kocsija, addig az elmúlt években azonban fokozatosan csökkent az arányuk a 60-70 százalékos tartományba.

A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok 23 százaléka tervezi azt, hogy autót vásárol a következő három évben, 28 százalék pedig még nem biztos benne, de nem is zárja ki ezt teljesen. Az autóvásárlást tervezők közül 10-ből 6-an, azaz 63 százalék, kizárólag saját forrásból finanszírozná a vásárlást. Minden harmadik válaszadó (28 százalék) azonban azt mondta, hogy az autó árának legalább felét hitelből fizetnék ki, ez pedig rekordmagas érték a felmérés történetében.

A K&H szakértői szerint a fokozott hitelfelvételi kedv részben azzal magyarázható, hogy alacsony kamatok mellett juthatnak kölcsönhöz a fiatalok. Az autóvásárlást egyébként átlagosan havi 35 ezer forintos fix törlesztésű hitelből finanszírozzák a K&H-nál az érintettek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: