DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WSR

A Renault kihátrál a WSR3,5-ből

Ezt a Renault Sport jelentette be a minap. Maga a World Series by Renault versenysorozat megmarad, és az eddig WSR3,5 néven ismert királykategória is tovább él, ám a Renault szerepvállalása nélkül.

A Renault Sport hivatalos formában tájékoztatta a WSR3,5-ben érdekelt csapatokat arról, hogy 11 évnyi együttműködés után az idei év végén kihátrálnak a kategóriából, és több forrást nem áldoznak annak támogatására.

Az Autosport információi szerint a kategória jövőjéről a következő hét csütörtökjén, Spanyolországban fog egyeztetni a Renault Sport a csapatokkal és az eddigi társpromóter RPM-mel. Ez utóbbi vállalat vezetője az F1-ben is megfordult Jaime Alguersuari édesapja, id. Jaime Alguersuari, aki még a Renault érkezése előtt, 1998 és 2004 között irányította a bajnokságot, amikor az még Open Fortuna by Nissan, illetve World Series by Nissan néven futott. Vélhetően most is ő fogja átvenni az irányítást.



Hogy miért lép ki a Renault? Nos, az ok egyértelműen az FIA által nagyban támogatott, és az FIA közvetlen előszobájának szánt új, 2016-tól érkező F2-es versenysorozatban keresendő. Bár több jelenlegi F1-es pilóta közbenjárására az FIA szuperlinceszes pontrendszerében a WSR3,5 eredetileg kapott 30 pontját 35-re emelték, ám ezzel együtt nyilvánvaló, hogy a sorozat szerepe és helye az F1 felé vezető úton jelentősen csökkeni fog a jövő évtől kezdve, alighanem ez vezetett a Renault drasztikus lépéséhez.

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy egyre több pletykát hallani arról, hogy a francia gyártó újra gyári csapattal csatlakozna az F1-hez, és talán ennek is lehet ez egy előszele, hiszen az ezzel a lépéssel is egyértelművé vált, hogy gőzerővel dolgoznak erőforrásaik átcsoportosításán.

A World Series by Renault ugyanakkor nem szűnik meg teljesen, hiszen a Formula Renault 2.0 Eurocup és a Renault Sport Trophy továbbra is a Renault Sport támogatása és felügyelete alatt fut majd, és ugye az eddigi WSR3,5 néven ismert királykategória is továbbra is e hétvégék keretében fog tovább működni, csak éppen már más néven és keretek között. Az igény a csapatok részéről ugyanis továbbra is megvan a folytatásra.

„Minden csapat úgy nyilatkozott, hogy folytatja” – árulta el az egyik csapatfőnök az Autosportnak. „Az indítványaink között szerepel egy 600 ezer eurós pénzdíj az FR3,5 bajnokpilótájának, amit vagy egy F2-es büdzsére vagy egy sportautós szezonra tudna költeni, továbbá egy 200 ezer eurós pénzdíj a legjobb újoncnak, hogy őt pedig a kategóriában tartsuk így. Ezt minden csapat támogatja. Tudjuk, hogy a széria működik, és a pilótapiac részéről is megvan a kellő érdeklődés iránta.” 

Az anyag tehát nem vész el, csak átalakul, hogy egy klasszikust idézzek, és a WSR3,5 bár megváltozott keretek között és a Renault Sport nélkül, de tovább fog működni. A francia gyártó azt ugyanakkor sietve leszögezte, a jövőre induló F2-ben nem kívánnak szerepet vállalni, tehát nem ez vezette mostani lépésüket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: