DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WEC

WEC: Porsche az élen, a Toyota az Audi előtt

Csak kisebb meglepetés született a Toyota részéről a spái időmérőn, a Porschét nem, de az Audit sikerült megverniük, így a harmadik helyről indulhatnak a szombati futamon.

Papírforma szerint a Porsche megszerezte a Hosszútávú Világbajnokság idei második versenyének rajtelsőségét, a címvédő 1-es számú egység állhat fel a holnapi futam rajtrácsának első kockájába. A kvalifikációs idő Timo Bernhard és Brendon Hartley körének átlagából jön ki, ez 0,797 másodperccel gyorsabb a 2-es Porsche legjobbjánál. Mindenki más legalább 1,9 másodpercre van a pole-pozícióstól.

A Toyota, amely egyik szabadedzést mindkét autóval az élen zárta, végül részsikert ért el azzal, hogy 6-os autója (Conway, Sarrazin, Kobayashi) megszerezte a harmadik helyet, legyőzve az Audi 8-as egységét. A másik, 5-ös Toyota is legyőzte a maradék Audit, a Silverstone-ban győztes, majd kizárt 7-es autó (Lotterer, Treluyer, Fassler) így csak hatodik helyről kezdheti meg a spái futamot.



A legjobb nem gyári LMP1-es egység a Rebellion Racing 13-as autója lett 7. pozícióban, míg a 10. helyen zárt a legeredményesebb LMP2-es autó, a G-Drive, amellyel Rene Rast és Roman Rusinov harcolta ki a rajteredményt. A Manor, a fedélzeten Will Stevensszel harmadik lett az LMP2-esek sorában.

A GT kategória külön időmérőt teljesített a prototípusok előtt, a profik közül az AF Corse két Ferrarija indul az élről a Silverstone-t nyerő Bird–Rigon és Calado–Bruni sorrendjében, míg a GTE-Am géposztályban az Aston Martin bizonyult leggyorsabbnak.

A spái 6 órás szombaton 14:30-kor rajtol el.

Az időmérő végeredménye (top 10):

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: