DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Túraautó

Köszönet Nico Müllernek: az Audi újra győzött!

Újabb DTM-győztese van az Audinak: a fiatal Nico Müller (24) vasárnap megnyerte a DTM-versenyt a Norisringen, majd 24 órán belül „hazai pályán”, vagyis Nürnbergben megszerezte az Audi második győzelmét.

Az Edoardo Mortara szombati győzelmét követő „Forza Italia!” után a „Hopp, Schwiiz!” napja jött el vasárnap. A 36. DTM-versenyén az Audi gyár legfiatalabb versenyzője ünnepelhette élete első DTM-győzelmét. A szép számban összegyűlt, 123 500 fős nézősereg előtt (a teljes hétvégére vonatkozó adat) a svájci pilóta a Playboy Audi RS 5 DTM volánjánál vasárnap hibátlan teljesítményt nyújtott. A versenyen a harmadik helyről indulva mindjárt az első körben feljött a második helyre. Ezután Müller folyamatos nyomás alatt tartotta a pole pozícióból induló Tom Blomqvist-t, majd meg is előzte a BMW versenyzőjét, amihez a gyorsabb kerékcseréje is hozzájárult. A verseny utolsó szakaszában már Müller diktálta a tempót. Képes volt megőrizni a hidegvérét, amikor a verseny vége előtt nem sokkal egy biztonsági autós időszakasz miatt elvesztette a 2,5 másodperces előnyét.

a166598_large_nyito_resize



„Egyszerűen hihetetlen érzés, hogy először nyertem DTM-versenyt az Audinak a Norisringen. – Mondta Müller, akinek az őt szponzoráló Playboy két nyuszilánya is szorított a vasárnapi versenyen. – A tegnapi kiábrándító eredményt követően megtettük a megfelelő változtatásokat az autón. Az RS 5 DTM autóm fantasztikusan ment ma, és a boxutcai kiállás is szupergyors volt. Köszönet az Audi Sportnak, köszönet az Audi Sport Abt Sportsline-nak és köszönet mindenkinek, aki hitt bennem – legelőször is Dieter Gassnak! Végtelenül boldog vagyok!”

Dieter Gass, az Audi Sport DTM-főnöke elégedett volt védencével. „Nico (Müller) úgy vezetett ma, mint egy régi, rutinos versenyző, és megmutatta, miért is vettük fel őt az Audihoz. Nico az idén kemény versenyeken van túl, és a teljesítményét az első DTM-győzelmével koronázta meg. Az, hogy egy 14 éves terméketlen időszak után mindkét versenyt meg tudtuk nyerni a Norisringen, fantasztikus dolog. Persze nagy kár, hogy pontokat is vesztettünk ma, de nem hagyjuk, hogy ez elrontsa a jó hangulatunkat!

a166590_audi_large_resize

A szombati győztes, Edoardo Mortara, aki a Castrol EDGE Audi RS 5 DTM autójával nyolcadik helyezett lett, Mülleren kívül az egyetlen Audi-versenyző, aki pontszerző helyen végzett a vasárnapi versenyen. Az olasz a pontversenyben az új éllovas Marco Wittmannt (BMW) követi, két ponttal lemaradva tőle. A csapatok pontversenyében az Audi Sport Team Abt Sportsline vezet. A gyártók rangsorában az Audi a második helyen áll, 34 pontos hátránnyal az elsőhöz képest.

Mattias Ekströmnek ismét rosszul ment. Az előző napi kiállása után a második kvalifikáción a svéd a legjobb idővel, meggyőző fölénnyel tért vissza, de a startnál a nagy kavarodásban összetörte Red Bull Audi RS 5 DTM autójának hűtőjét, aminek következtében a Norisringen nem szerzett pontot.

Jamie Green sem szerzett pontot vasárnap. A szombati második helyét követően az Audi Sport Team Rosberg pilótája Hoffmann Group Audi RS 5 DTM autójával nem tudott tiszta kört menni az időmérőn. A 16. helyről indulva egy ütközés, és egy defekt után fel kellett adnia a versenyt. Csapattársa, Adrien Tambay, a Speedweek.com Audi RS 5 DTM autójával szintén csak versenyen kívül láthatta a kockás zászlót. A francia az első hat között volt egészen addig, amíg egyik riválisa le nem szorította a pályáról.

a166594_audi_large_resize

Az Audi Sport Team Phoenix ugyancsak pont nélkül ment haza, miután Timo Scheider (AUTO BILD MOTORSPORT Audi RS 5 DTM) és Mike Rockenfeller (SCHAEFFLER Audi RS 5 DTM) nem sokkal a verseny vége előtt összeütköztek. Miguel Molina a Teufel Audi RS 5 DTM autójával a 22. helyről startolva a 14. helyen végzett.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: