DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Kiesett a motoros éllovas, Loeb szakaszt nyert

Komoly fordulatokat tartogatott a 2018-as Dakar Rali negyedik napja, a reggel még az összetettet vezető Sam Sunderland ugyanis kiszállt a versenyből, az autósoknál pedig Nasser Al-Attiyah veszített közel egy órát.

A mezőny továbbra sem hagyta el kiindulóországát, Perut, ráadásul kedden egy métert sem közeledtek Argentína felé a versenyzők, dacára annak, hogy egy 330 kilométeres gyorsasági szakaszt kellett teljesíteniük, ugyanis egy hurkokban haladtak San Juan de Marcona mellett, így este ugyanoda tértek vissza, mint ahonnan reggel indultak. A Dakar néhány kilométerrel haladt el a Nazca-fennsík mellett, ahol a híres, máig ismeretlen eredetű és csak repülőgépből látható óriásrajzok találhatóak a talajban, köztük különféle állatalakokkal és egy integető asztronautával...

DTGxUfuXUAExQTU



A motoros mezőnyben is volt kinek integetni, az összetettet a harmadik szakasz végén még vezető Sam Sunderland ugyanis nem jutott el a szakasz végére. A brit motoros egy nagy bukást szenvedett el, majd hátfájdalmakra panaszkodva hívta a mentőhelikoptert, a vizsgálatot követően pedig az orvosok kizárták a folytatás lehetőségét számára. Ráadásul a KTM másik zászlóvivője, Toby Price sem zárt jó napot, az ausztrál csak a 15. helyen futott be, így összetettben a 6. pozícióba csúszott vissza. A szakaszt a francia Adrien van Beveren nyerte, aki ezzel a teljes értékelésben is átvette a vezetést Pablo Quintanilla előtt.

Bár igazi terepralis, homoksivatagos nap volt, mégis a ralis szakaszokat jobban kedvelő Sebastien Loeb bizonyult a leggyorsabbnak az autósoknál, egy és fél percet adva Carlos Sainznak, és nagyjából hármat a harmadikként befutó Stephane Peterhanselnek. A Dakar tizenháromszor koronázott királya ezzel együtt is megőrizte a vezetést az összetettben, ahol még mindig hét perccel vezet Loeb, és tizenhárommal Sainz előtt. Három Peugeot dominál, a negyedik azonban most búcsút inthetett minden győzelmi esélyének, Cyril Despres autóján ugyanis eltört a hátsó felfüggesztés, aminek kijavításához szüksége volt a szervizkamion segítségére, így hosszú időre a sivatagban rekedt.

A Toyota számára is rémálomszerűen alakult ez a nap: Nasser al-Attiyah és Giniel de Villiers is kénytelenek voltak hosszabb időre megállni a gyorsasági alatt, ezzel rengeteg időt veszítettek: a katari 54, a dél-afrikai 73 perccel Loeb mögött futott csak be a célba. Mindez azt jelenti, hogy mindössze négy nap után nagyon egyértelmű Peugeot-fölény rajzolódott ki, a franciák három autóját 13 perc választja el egymástól az élen, a negyedik helyezett al-Attiyah hátránya pedig már közel egy óra.

DTHpwuYWkAAX_MR

Az állás négy szakasz után

Motorok:

1. Adrien van Beveren Yamaha 11:03:23
2. Pablo Quintanilla Husqvarna +1:55
3. Kevin Benavides Honda +3:15
4. Matthias Walkner KTM +5:23
5. Xavier de Soultrait Yamaha +7:34

 

Autók:

1. Stephane Peterhansel Peugeot 10:36:07
2. Sebastien Loeb Peugeot +6:55
3. Carlos Sainz Peugeot +13:06
4. Nasser al-Attiyah Toyota +58:48
5. Bernhard ten Brinke Toyota +1:10:24
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: