Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 20. péntek
Tereprali

Africa Eco Race: Szalayék lendületben

A befutó helyszíne egyszerűen gyönyörű volt. Szalay Balázs átbuktatta az autót egy nagyobb dűne tetején, és maga előtt tengernyi kisebb homokdombot látott. Nemcsak a látvány volt lélegzetelállító, hanem az élmény is, ahogy végigmentek ezeken a dűnéken – mintha csak hullámvasúton ültek volna navigátorával, Bunkoczi Lászlóval.
Az Opel Dakar Team párosa a Tiulit és Azugi közötti, 425.44 kilométeres szelektív szakaszon a 13. helyen ért célba, az összetettben pedig továbbra is a tizedik. 
„Gyors, technikás, poros, tevefüves szakasz volt, amelyen viszonylag lendületesen átjöttünk. Kétszer veszítettünk időt, egyszer, amikor elsüllyedtünk a mély homokban és vissza kellett tolatnunk – ami körülbelül hat percünkbe került –, másodszor pedig azért, mert körülbelül húsz kilométerrel a cél előtt defektet kaptunk. Nem segítette a haladásunkat az sem, hogy százötven kilométert tettünk meg az egyik Tatra, nevezetesen Tomecek porában, de összességében jó kis szakaszunk volt, ennyi nehézséggel mindig szembe találja magát az ember a mauritániai dűnék között.”
 
S hogy mit tett ehhez hozzá Bunkoczi László? Nos, először is azt, hogy navigáció szempontjából is jó néhány nehézséget rejtett ez a szakasz, s hogy akadt közöttük olyan, ami még néhány éve is megtréfálta volna őt. De most nem. 
 
odt-africa-race-ss08
 
 „Volt egy olyan jel, hogy menj a hegy sarka felé, szépen csinosan bekarikázva a hegy széle a rajzon. Igen ám, de négy ilyen hegy volt előttünk, és a fokok alapján is bármelyik lehetett volna. Ilyenkor kell a rutin, hogy az ember a jót válassza, és szerencsére nekünk sikerült. A szakasz végén mentünk vagy százötven kilométert a tatrás Tomecek nyomában, ott is előfordult néhányszor, hogy csak érzésre nulláztam a méterszámlálót, és erősen bíztam benne, hogy jó helyen vagyunk.”
 
Jó helyen voltak. 
Mint ahogy jó helyen volt a csapat kamionos egysége, a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert páros is, amely a monstrumok között a hatodik helyet szerezte meg az öregecske MAN-nel. Viszont a szakaszt gond nélkül teljesítette, s az Afrikában legutóbb 2007-ben versenyző pilóta is egyre inkább felveszi a ritmust. 
 
„Egész jó kis szakasz volt, ezúttal a tevefüves rész sem viselte meg annyira a gerincünket, mint egy nappal korábban, és a dűnék között is csak egyszer álltunk meg, amikor egy Nissan elakadt előttünk. De nem kellett ásnunk, csak leengedtük a guminyomást, aztán nyomtam egy rettenetes gázt és már kint is voltunk a slamasztikából. A végén a köves atari szakasz nem tett jót a járművek futóművének, úgyhogy ott egy kicsit óvatosabb voltam” – mondta Darázsi.
 
odt-africa-race-kamion-ss08
 
A navigátor-szerepbe egyre jobban beleszokó Szalai Norbert sem számolt be számottevő eseményről: „Az eleje és a vége zötyögős volt, de azt leszámítva végigrohantunk a szakaszon – jó lenne, ha minden napunk ilyen sima lenne” – mondta Szalai. 
 
A mezőny harmadik magyar egysége, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) trió előző este a két gyengélkedő turbóból összerakott egy harmadikat, és nekivágott a keddi szakasznak. A pilóta izgult, hogy vajon bírja-e majd a kamion a gyűrődést, de mivel százszor jobban figyelt a technikára, mint normál esetben, sikerült teljesítenie a szakaszt az ötödik helyen. 
 

AFRICA RACE 2017
8. szakasz, Tiulit–Azugi (össztáv: 453 km, ebből szelektív szakasz: 425.44 km)

Autósok:

1. Mathieu Serradori, Fabian Lurquin (francia, belga, SRT Buggy) 3:54:17

2. Sireyjol Beguin (francia, belga, Cummins Buggy) 8:33 p h.

3. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 9:43 p h.

...

13. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 36:12 p h.

Kamionosok:

1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 4:02:10

2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 12:07 p h.

3. Valtr, Pilny, Skrobanek (cseh, Tatra) 14:11 p h.

...

5. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 59:21 p h.

...

6. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN) 1:48:53 ó h.

Motorosok:

1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 4:47:46

2. Sella (izraeli, KTM) 13:23 p h.

3. Gabari (marokkói, KTM) 15:54 p h.

Az összetett állás

Autósok:

1. Vlag yimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 25:14:18

2. Thomasse, Larroque (francia, Buggy) 1:34:42 ó h.

3. Housieaux, Crespo (francia, Optimus) 2:03:22 ó h.

...

10. Szalay Balázs 4:01:00 ó h.

Kamionosok:

1. Andrej Karginov 26:55:27

2. Valtr 1:56:42 ó h.

3. Kuprijanov 2:59:02 ó h.

...

5. Kovács Miklós 31:14:22 ó h.

...

6. Darázsi Zsolt 36:46:40 ó h.

Motorosok:

1. Teddy Gev Sella 30:3656

2. Ullevalseter (norvég, KTM) 36:24 p h.

3. Benko (szlovák, KTM) 53:04 p h.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?