DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

Retro - Mansell 1993-as IndyCar-balesete

Nigel Mansell 1992-ben több sikertelen próbálkozás után végre megnyerte az F1-es bajnoki címet, ráadásul nagy fölénnyel. Következő évre az IndyCarba szerződött, ahol rögtön győzni tudott, a kezdet azonban nehéz volt...

Az évadnyitó ausztrál futamot rögtön megnyerte, Phoenixben azonban nem tudott elrajtolni, mert előtte az egyik edzésen komoly balesetet szenvedett Newman-Haas versenyautójával. 170 mérföld/órás sebességgel csapódott az oválpálya téglafalának az autó hátuljával. Ez 1993. április 3-án történt.

Mansell agyrázkódást és számos zúzódást szenvedett, egy napig kórházban is kellett maradnia. A szombat délelőtti szabadedzésen még megdöntötte a körrekordot, délután azonban az egyes kanyart elmérte, és miután kitört az autó hátulja, már semmit sem tudott tenni a becsapódás elkerülésére.

Mansell már a következő futamra felépült és meg sem állt a világbajnoki címig

Nigel egyébként megpróbálta rábeszélni az orvosokat másnap, hogy csak kicsit fáj a háta és rajthoz tud állni, de a stáb nem engedte. Tekintve azt, hogy a becsapódás ereje milyen hatalmas volt és a brit pilótának emlékezetkiesése is lett az esetet követően, vélhetően jó döntést hoztak az orvosok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: