DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Retro – Hamilton szívességet tesz Alonsónak

2012. november 18-án rendeztek először F1-es futamot Austinban, ahol Lewis Hamilton hatalmas szívességet tett Fernando Alonsónak Felipe Massa kényszerű büntetése után.

A Kimi Raikkönen győzelmével záruló Abu Dhabi Nagydíj után Sebastian Vettelnek tíz pont előnye maradt Fernando Alonsóval szemben a bajnoki összetettben két futammal a szezon vége előtt. A mezőny a versenynaptárban bemutatkozó, az USA-ban elsőként kimondottan az F1 számára épült austini pályára érkezett innen, amely ritmusára Alonso nem igazán érzett rá, hiszen csak a kilencedik helyen zárta az időmérő edzést – miközben riválisa begyűjtötte a pole-pozíciót. Bár azt is hozzá kell tennünk, hogy a Ferrari egy különös húzással használt abroncsokon küldte ki a spanyolt...

A Ferrari aztán mindent megtette, hogy segítsen Alonsónak, így „feláldozták” csapattársát, Felipe Massát: a csapat feltörte a pecsétet a brazil sebességváltóján, aminek a következménye automatikusan egy öthelyes rajtbüntetés lett, így Alonso a tisztább oldalról startolhatott – miután Grosjean hasonló szankciója átküldte volna őt a pálya porosabb felére. „Felipe teljes mértékben megérti a döntés okait, s bizonyította a csapat iránti elkötelezettségét, amiért szeretnénk nyilvánosan is kifejezni a hálánkat” – állt a csapat későbbi közleményében.

2012_usa_rb



Így aztán Alonso a hetedik helyről rajtolhatott, amit remekül ki is tudott használni, hiszen a start után már a negyedik helyen találta magát Vettel, Hamilton és Webber mögött, majd amikor utóbbi egy műszaki hiba miatt kiesett, előreléphetett a dobogóra. Az élen eközben Vettel sokáig magabiztosan vezetett, Hamilton viszont szorosan ott volt a nyomában, s végül a 42. körben ki is használta a német pillanatnyi megingását, amit a lekörözendő Narain Karthikeyan felbukkanása okozott.

Így aztán a brit megnyerte az első austini USA Nagydíjat Vettel, Alonso és a csapatért bevállalt büntetése után a mezőnyben előretörő Felipe Massa előtt. Vettel nem volt elragadtatva a verseny után, s Karthikeyant okolta a vereségért, a HRT versenyzője viszont állította, hogy nem rajta úszott el az akkor még „csak” kétszeres világbajnok sikere: „Még a verseny előtt beszéltem Charlie-val, mert tudtam, hogy előfordulhat egy ilyen szituáció, hiszen a pálya azon részén lehetetlen félreállni anélkül, hogy el is hagynánk a pályát. Ő pedig azt mondta, hogy a 3-as és a 7-es kanyar közt nincs is ezzel gond, szóval ahogy odaértem, a 7-es kijáratában el is engedtem Vettelt.”

Az eredménynek köszönhetően Vettel 13 pontos előnnyel utazhatott a brazíliai szezonzáróra...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: