DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

F1-Archív: Raikkönen túlszárnyalta Hakkinent

Massa nem akart Le Mans-ba menni, Hamilton két hazai versenyre vágyott, Alonso a McLarentől való távozását tagadta, Schumacher közel került ahhoz, hogy a legsikeresebbé váljon, Zanardi pedig tragikus visszatéréséről egyezkedett június 28-án.

2014: Max Verstappen remekel a Formula-3-as Európa-bajnokság Norisringen tartott hétvégéjén: megnyerte a négy biztonsági autós fázist felvonultató kaotikus első versenyt, majd pole-pozíciót szerzett a másnapi kettőre.

2013: Felipe Massa bízik benne, hogy a következő szezonban is a Formula-1-es mezőny tagja maradhat. Prioritása a Ferrari, de azt sem zárja ki, hogy jövőjét egy másik csapatban folytassa. Ami bizonyos, nem fogja Mark Webbert követni, aki már közölte, a következő szezonban Le Mans-ra cseréli az F1-et. Massa nem híve annak, hogy három különböző kategória szerepelhet egy pályán, az autókat pedig „20 másodperces különbség” választja el.

2012: Nagy-Britanniát minden jog megilleti, hogy Spanyolországhoz és Németországhoz (korábban) hasonlóan két versenyt rendezzen egy évben, jelentette ki Lewis Hamiltont. A McLaren szponzora, a Santander ekkor mutatta be látványos videóját egy lehetséges londoni nagydíjról, melyet Hamilton nem Silverstone helyetteseként, hanem kiegészítőjeként képzelt el.

2010: Megszólalt Mark Webber, aki az előző napi valenciai Európai Nagydíjon emlékezetes hátraszaltós balesetét szenvedte el. „Attól féltem, hogy eltalálok egy hidat vagy bármi mást a levegőben” – árulta el, mi aggasztotta legjobban a Heikki Kovalainen Caterhamjével történt ütközés másodpercei közben. Hozzátette, becsapódása a gumifalba kevésbé volt súlyos.

2009: Donington Park bejelentette, hogy rövidesen megkezdi átépítési munkálatait, hogy 2010-től fogva fogadhassa a Formula-1-et. A pálya ekkor még szorgosan készült arra, hogy szerződésének megfelelően hosszú éveken keresztül vendégül lássa a királykategória mezőnyét.

2007: Fernando Alonso tagadja, hogy elhagyni készül csapatát, a McLarent – az újságírókra kente a hírek terjesztését, állította, az istállóval semmiféle problémája nincsen, és ki fogja tölteni szerződésének maradék két évét.

2006: Nincs harag a Williams versenyzői között, árulta el Nico Rosberg a Kanadai Nagydíj időmérőjén, amelyen a Q1-ben akadályozta csapattársát, Mark Webbert, ezzel meggátolva az ausztrál továbbjutását. A csapat eközben arról nyilatkozott, célja, hogy következő szezonban megtartsa a két versenyzőt, habár a mclarenes Juan Pablo Montoya olcsón felajánlotta szolgálatait korábbi istállójának.



2005: Két héttel a hat autó részvételével zajló, csúfos USA Nagydíj után a Michelin közleményben tudatta, hajlandó visszafizetni a csalódott nézők jegyeinek árát, valamint azt is felajánlotta, hogy 20 ezer belépőt vásárol a 2006-os versenyre, melyeket szintén a kárvallottak között oszt szét.

2004: A csapatok és FIA megegyeztek abban, hogy nem változtatnak a kvalifikációs szisztémán, azaz továbbra is egyetlen, üres pályán teljesített gyorskör határozza meg az indulási sorrendet. Korábban mind a tíz istálló egyetértett abban, hogy a Brit Nagydíjtól új rendszert vezetnek be, két edzéssel, melyek végeredményét összesítik.

2003: Kimi Raikkönen pályafutása első pole-pozícióját szerezte meg a Nürburgringen, azon a pályán, ahol elődje a McLarennél, Mika Hakkinen 1997-ben ugyancsak először nyert időmérőt. Csakhogy míg az idősebb finn hetedik szezonja végén érte el a mérföldkövet, Raikkönennek csupán két és fél év kellett hozzá.

2002: Nem kizárt, hogy a Ferrari elnöke lemond pozíciójáról, jelentette ki maga Luca di Montezemolo. Indoklása szerint elérte a célokat, melyeket 1991-es kinevezésekor jelölt ki.

2001: Majd akkor gondolkodik statisztikákról, ha visszavonul, addig más dolga van – közölte Michael Schumacher a Francia Nagydíj előtt, amelyen pályafutása 50. győzelmét szerezheti meg. A Formula-1 legeredményesebb versenyzője, a francia Alain Prost neve mellett 51 siker áll. Pontok terén Schumacher 736-nál tart, míg Prost pályafutása alatt 798,5-öt gyűjtött.

2000: Visszatér Alex Zanardi? A kétszeres Champ Car-bajnok Williamsnél töltött, sikertelen 1999-es F1-es szezonja után hagyott fel ideiglenesen a versenyzéssel, a hírek szerint azonban a Mo Nunn Racinggel jövőre újra szerepelhet az amerikai szériában. Az az év és súlyos balesete egész hátralevő életét megváltoztatta…

1998: Hiába indult az élről Mika Hakkinen, bajnoki előnyét nem tudta növelni, a Ferrari ugyanis kettős győzelmet szerzett a Francia Nagydíjon a harmadik helyezett finn előtt, Michael Schumacher és Eddie Irvine sorrendben.

1997: „Egyáltalán nem számítottam erre az eredményre, nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta az újonc Ralf Schumacher, aki a Jordannel harmadik helyet ért el a Francia Nagydíj időmérőjén. A szombat a Schumacherek és németek napja volt, a pole-pozíció Michaelé lett, a két testvér közé Heinz-Harald Frentzen férkőzött be a Williamsszel.

1996: Egy évvel korábban még csak pletykálnak a kis Schumacher érkezéséről: állítólag Flavio Briatore, a Benetton csapatfőnöke tesztet ajánlott Ralfnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: