DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Ralikrossz

Kiss Pál Tamás felhagy a versenyzéssel

Korábban a legsikeresebb magyar formulaautós volt, majd a ralikrosszban haladt a csúcs felé: Kiss Pál Tamás most váratlanul bejelentette, hogy bizonytalan hosszúságú szünet következik pályafutásában.

Két különböző szakágban is sikereket ért el Kiss Pál Tamás, aki 1998-ban kezdett versenyezni: később komoly nemzetközi eredményeket jegyzett, harmadik lett a brit Formula Renault bajnokságban, futamot nyert a GP3-ban, majd 2014-ben másodikként zárta az Auto GP szériát. Az addigi legnagyobb sikert követően azonban nem tudott továbblépni, ezért nagy váltás mellett döntött: 2015-től a feltörekvő ralikrosszban folytatta. Az utóbbi két évben, saját csapata, a Speedbox Racing Team Peugeot-ját vezetve magyar bajnok lett, eközben pedig a Supercar Európa-bajnokságon is szerepelt, melyet idén harmadikként zárt.

A logikus folytatás 2018-ban egy következő lépcsőfok – az Eb-cím megszerzésének kísérlete, esetleg világbajnoki szereplés – lett volna, ezzel ellentétben azonban Kiss váratlanul azt jelentette be, hogy huszadik szezonja után szünetelteti a versenyzést:

„2017 végén véget ér egy nagyon hosszú korszak, ami 1998-ban kezdődött. Pihenőre vonulok, az élet más területeire koncentrálok. Mindenkinek nagyon hálás vagyok a támogatásért, nagyon köszönöm, hogy segítettek eljutni a csúcsra, de most itt kell abbahagyni, és büszkén mondom azt, hogy a csúcson elég” – idézi a versenyzőt az Origo.



A 26 éves, Peugeot-ját nemrég áruló versenyző karrierjének útját álló akadályok a 2014-esekre emlékeztetnek: „Arra, hogy továbbra is versenyezzek, az egyetlen lehetőség a nemzetközi mezőnyben egy gyári vagy félgyári csapattal lenne. Folynak ezirányú tárgyalások, de most ennek megvalósulására kevés esélyt látok” – mondta a versenyző, aki kiemelte, saját csapattal lehetetlen nagyobb eredményeket elérni az ideieknél. „Éjt nappallá téve dolgoztam azon, hogy egy teljes év Eb-szereplés után világbajnokságon résztvevő csapattá nőjük ki magunkat, vagy legalább teljes gyári támogatást kapjunk, de ezt nem szavazták meg nekünk.”

Kiss Pál Tamás 2017-es, ralikrosszban elért sikereinek elismeréseként 7. helyre rangsorolták a legjobb 50 magyar autóversenyző listáján, a szombati díjátadón azonban nem tudott megjelenni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: