DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Ralikrossz

RX: Loeb ismét dobogón, peches magyarok

Svédországban a ralikrossz-világbajnokság mellett idén először mindkét magyar érdekeltségű Európa-bajnokság versenyzett. Szabó Krisztián nem jutott döntőbe, míg Kiss Pál Tamást kizárták onnan.

A ralikrossz-világbajnokság szezonjának eddigi versenyei elsősorban a címvédő Petter Solbergről és a DTM-ben is vitézkedő Mattias Ekströmről szóltak, a szezon hatodik állomásán, a svédországi Höljesben azonban változott a helyzet: Solberg, bár nyert kvalifikációs futamot, az elődöntőn nem jutott tovább, míg Ekström mechanikai okok miatt kiesett a fináléból.

A Norvégiában is győztes Andreas Bakkerud azonban szárnyalt a Ken Block-féle Forddal, és megnyerte a pole-pozícióból megkezdett döntőt. Sebastien Loeb eseménydús zárófutamot teljesített, és az utolsó métereken előzte meg csapattársát, Timmy Hansent, akinek a kézifékkel adódtak műszaki jellegű problémái. Anton Marklund és a selejtezők alapján még első helyen álló Johan Kristoffersson voltak a további célbaérők. A bajnokságot továbbra is Ekström vezeti 5 ponttal Solberg előtt, a harmadik helyen álló Bakkerud lemaradása 32 egység.



Höljesbe, a szezon talán legfontosabb versenyére minden kategória elkísérte a világbajnokságot: köztük a két magyar érdekeltségű európai sorozat. A Supercar Eb-n Kiss Pál Tamás tovább folytatta remek szereplését, harmadik volt a kvalifikációkat követően, elődöntőjében, és végül a döntőben is dobogós helyre verekedte fel magát, utólag azonban kizárták a fináléból. A versenyt az idén még veretlen Kevin Hansen nyerte, ami pedig a további magyarokat illeti, Kárai Támas az elődöntőig jutott, Csucsu 13. helyen zárta a hétvégét.

Az Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriájának versenyére győzelemmel a háta mögött érkezett Szabó Krisztián, aki balszerencsés volt a kvalifikációs futamok során, majd az elődöntőben is, az utolsó kanyarban vették el tőle a továbbjutást érő harmadik helyet. A skodás pilóta a pontverseny éllovasaként érkezett Svédországba, második helyezettként távozik onnan, de lemaradása csak 1 pont a hétvége győztese, Ulrik Linnemann mögött.

A kategória másik magyarja, Luigi remekelt a kvalifikációs futamokon, és második leggyorsabbként jutott az elődöntőbe, ahol azonban kiesett. Szíjj Zsolt 17.-ként zárta a hétvégét, míg az eddigi fordulókon rajthoz álló Marton Gergely ezúttal távol maradt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: