DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Rossi: Stoner versenyezni akar

A hét első felében rendezett sepangi kollektív teszt egyik legérdekesebb momentuma volt, hogy Casey Stoner három év elteltével körözött együtt az aktuális mezőny tagjaival. Szerdán ő lett a leggyorsabb a ducatisok közül, ám riválisait és főnökét, Gigi Dall’Ignát egyáltalán nem lepte meg az ausztrál tempója.

Casey Stoner tavaly év végén jelentette be, hogy tesztpilótaként visszatér a Ducatihoz, a héten pedig sor is került az első köreire a vörösök színeiben. Először szombaton gurult pályára Malajziában, kedden és szerdán azonban már a mezőnnyel együtt körözött a sepangi aszfaltcsíkon. Az első téli gyakorlás utolsó felvonását az ötödik pozícióban zárta, ám ami ennél is fontosabb, hogy a ducatis pilóták közül ő bizonyult aznap a leggyorsabbnak. A Ducati Corse vezérigazgatója, Gigi Dall’Igna így összegezte a kétszeres vb-első teljesítményét:

„Nagyon könnyű vele dolgozni. A visszajelzései az első naptól kezdve jók voltak” – idézi a szakember szavait a crash.net szakoldal. „Összeállítottunk egy listát az elvégzendő feladatokról az első napra, de nem gondoltam, hogy bármit is csinálni fog: úgy gondoltam, csak a beállításokkal fog foglalkozni, hogy meglegyen a megfelelő érzés a motoron. Az első nap végére mégis teljesen végigértünk ezen a listán, és ez meglepett. Nem számítottam erre. Jól érzi magát a motoron és a gumikkal. Ez csak a harmadik napja volt ezzel a géppel… Ha őszinte akarok lenni, ilyen sebességre számítottam tőle. Gyors versenyző, semmi különös nincs ebben!”

stoner



Természetesen korábbi legnagyobb riválisait is megkérdezték, mit gondolnak Stoner produkciójáról: „A legjobb ducatis – nem rossz azok után, hogy az elmúlt néhány évet horgászattal töltötte!” – fogalmazott Jorge Lorenzo.„Természetesen szereti ezt a pályát, Casey egyik kedvence, de Iannone sem lassú. Ő az egyik leggyorsabb versenyző, mégis mögötte végzett. Dovizioso is rengeteg tapasztalattal rendelkezik, ő is kedveli Sepangot, mégis mögötte van ő is. Ez azt mutatja, hogy Casey nem vesztette el a tehetségét és a sebességét.”

„Először is, jó olvasni ezeket a köridőket az eredménytáblán: Lorenzo, Rossi, Marquez, Stoner, Pedrosa – mindenki. Ez nagyon jó a bajnokság számára” – vélekedett a Yamaha másik motorosa, Valentino Rossi, aki Stoner 2012 végi visszavonulása előtt több emlékezetes csatát is vívott az ausztrállal. „A színvonal már eddig is roppant magas volt, de Stonerben még több potenciál lehet, hiszen a múltban is gyors volt. Szerintem ő versenyezni akar, de nem tudom, hogy ez meg fog-e történni” – mondta a „Doktor”, jóllehet, Stoner több ízben cáfolta, hogy rajthoz állna akár egyetlen versenyen is.

Végezetül Cal Crutchlow is elmondta a véleményét 2007 és 2011 királykategóriás világbajnokáról: „Casey az Casey. Ő egy hihetetlen versenyző, talán az elmúlt évtized leggyorsabbja. Ő és Marc az a két srác, aki kiemelkedik a nyers tempó tekintetében. Nem gondoltam, hogy bármivel is lassabb lesz, mint korábban. Tudja, hogyan kell motorozni. Nyilvánvaló, hogy nem jó éveket kihagyni, én nem is jönnék vissza úgy, hogy a mélyvízbe dobnak, de ő egy elképesztő pilóta. Nem is számítottam másra tőle. Nem gondoltam, hogy 2:07-es köröket fog menni. Egész életében motoron ült, és egy természetes tehetség. Nem számítottam ennél kevesebbre. Mindenkinek megmutatta, hogy a sebessége még mindig megvan, semmi kétség efelől. Képzeljük el, mi lenne, ha még teljesítene három-négy tesztet és egy futamot. Ott lenne az elejében, ezt garantálom. Jó volt viszontlátni őt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: