DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Aragón teszt: Rossi bukott, Rabat először ült MotoGP-gépen

A MotoGP mezőnyének egy része hétfőre is Aragónban maradt, hogy a szezonzárót követő valenciai teszt előtt utoljára körözzenek a jövőre visszatérő Michelin abroncsaival. A világbajnokságot vezető Valentino Rossi elesett a 2-es kanyarban, míg a Moto2 címvédője, Tito Rabat először ülhetett királykategóriás versenygépre.

Bár az Aragóni Nagydíj a tegnapi versenyekkel véget ért, a MotoGP versenyzői közül sokan hétfőre is pályán maradtak, most került sor ugyanis az utolsó Michelin-tesztre a valenciai finálét követő gyakorlást megelőzően. Ugyan a vasárnapi futamot megnyerő Jorge Lorenzo úgy döntött, kihagyja a tesztet, többek között olyanok segítették a francia gumigyártó cég munkáját, mint a vb-éllovas Valentino Rossi vagy a Repsol Honda párosa, Marc Marquez és Dani Pedrosa, de ott volt a Ducati részéről Andrea Dovizioso és Danilo Petrucci, a Suzukitól Aleix Espargaro, a Tech3 Yamaha és a gyári Aprilia mindkét versenyzője vagy épp Scott Redding, Cal Crutchlow és Jack Miller.

aragon teszt_01



A Michelin versenyzésért felelős részlegének technikai igazgatója, Nicolas Goubert így összegezte az aragóni tesztet: „Ez egy elég új pálya számunkra” – idézi szavait a motogp.com weboldal. „Pár éve már a naptárban van, de akkor már nem vettünk részt a bajnokságban, amikor bekerült a versenyek közé. Nagyrészt azokat a gumikat hoztuk ide, amiket Misanóban már kipróbáltunk: egyedül egy új opciót hoztunk első keréknek, valamint három különböző hátsót. Megpróbálunk minden körülményre felkészülni, és igyekszünk megtalálni a kompromisszumot a jó teljesítmény és a kiegyensúlyozottság között.”

aragon teszt_02

„A profilok most már többé-kevésbé véglegesek, azt mondhatom” – folytatta a szakember. „A hátsó gumikat illetően főként a keverékekre koncentrálunk. Többfélét is kipróbálunk, hogy minden körülményhez és minden vonalvezetéshez megtaláljuk a megfelelőt. Ami pedig az első abroncsokat illeti, alapvetően két keveréket hoztuk különböző konstrukcióval, mivel ezen a téren még mindig javulnunk kell, hiszen továbbra is van néhány problémánk ezzel kapcsolatban, amit meg kell oldanunk.”

Goubert utolsó állítását alátámasztja a tény, hogy Rossi bukott a tesztnap folyamán: a hírek szerint a „Doktor” a 2-es kanyarban dobta el a Yamahát, amely a legfelső kép tanúsága szerint alaposan megrongálódott a baleset következtében – szerencsére magának a versenyzőnek nem esett baja.

aragon teszt_03

Történt még egy érdekesség a mai gyakorlás alkalmával: a 2014-es Moto2-es világbajnok Tito Rabat először körözhetett egy MotoGP-gép nyergében. A spanyol versenyzőnek a Marc VDS Racing alakulata biztosított lehetőséget a szezon végén a Pramac Racinghez távozó Scott Redding Hondáján: ez nem meglepő, hiszen Rabat a középső géposztályban is ennél a csapatnál versenyez, s minden jel arra utal, hogy jövőre velük mutatkozhat be a legnagyobbak között.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: