DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Stoner sajnálja, hogy nem ért el erős eredményt

Casey Stoner és csapata számára egy látványos bukással ért véget a suzukai 8 órás verseny, amely eredményeképp eltört az ausztrál motoros lapockája és sípcsontja. A Honda megerősítette, hogy a gázkar meghibásodása okozta a balesetet, a kétszeres MotoGP-világbajnok pedig sajnálja, hogy nem tudták elérni azokat az eredményeket, amelyekre szerinte hivatottak lettek volna.

Az idei suzukai 8 órás viadal egyik legnagyobb szenzációja volt, hogy a címvédő hondás alakulat, a Musashi csapata lecserélte Leon Haslamet a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájából 2012-ben visszavonult Casey Stonerre, aki így Michael van der Mark és Takumi Takahashi társaként térhetett vissza a versenyzéshez. Az edzéseken erős formát mutatott a gárda, végig az ausztrál volt közülük a leggyorsabb, akinek az idejével a harmadik helyre kvalifikálták magukat szombaton.

Vasárnap Takahashi volt a kezdő emberük, ám nagyjából egy óra elteltével Stoneren volt a sor, hogy felüljön a CBR1000RR-re, amely a futam azon szakaszában az élen állt. Sajnos azonban nem sokáig láthattuk versenyezni a korábbi kétszeres világbajnokot, a pilóta ugyanis látványos balesetet szenvedett a visszafordító előtt, így idejekorán feladni kényszerült a viadalt. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Stoner elmondása szerint a gázkar beragadása okozta a bukást, amely lapocka- és sípcsonttöréssel járt a versenyző számára, s ezt vasárnap este a Honda által kiadott közlemény is megerősítette:

orig_3b200bb09972556d4440c6c06362f934



„A csapatnak meg kellett várnia a verseny végét, hogy visszakapja a gépet, és megvizsgálhassa, mi okozta a balesetet. A HRC embereivel közösen ellenőriztük a motort, és megerősítést nyert, hogy a gázkar 26 fokban nyitva volt a bukás előtt. Nem világos még, hogy ez miért történt, ezért a motort most elküldjük a HRC-nek, hogy teljes kivizsgálást végezhessen rajta.”

Maga Stoner így nyilatkozott a történtekről: „Nagyon csalódott vagyok, hogy így ért véget számomra a suzukai 8 órás. Rengeteget dolgoztunk az elmúlt néhány hét során, hogy hozzászokjam a motorhoz és a pályához, és találjunk egy beállítást, amellyel kényelmesen érezzük magunkat. Tényleg úgy éreztük, hogy a verseny és minden más is a terveink szerint alakul, nyugodtak voltunk, spóroltunk a gumikkal és az üzemanyaggal, hogy a lehető legtovább el tudjuk nyújtani az etapot.”

„Sajnos technikai hibával szembesültünk, amikor az élen haladva közeledtem a hajtűkanyarhoz. Sajnos az előtte lévő kanyarban nem volt elég időm ahhoz, hogy meghúzzam a kuplungot, mivel túl nagy sebességgel érkeztem meg oda, ezért felállítottam a motort, hogy jobban le tudjak lassulni, de így a fal felé haladtam, ezért úgy döntöttem, elfektettem a gépet és inkább a védőkorlátot találom el. Az viszont keményebbnek bizonyult, mint amilyennek látszott, így eltört egy csont a bokámban, valamint a lapockám.”

„Köszönet mindenkinek a csapatnál, különösen a társaimnak, Michael van der Marknak és Takumi Takahashinak. Nagyszerű munkát végeztek az előző hetekben és a mostani hétvégén is. Szeretnék köszönetet mondani mindenki másnak is, hiszen hihetetlen mennyiségű erőt fektettek a dologba. Kiemelkedő volt a profizmusuk, és igazán élveztem velük dolgozni. Sajnálom, hogy nem érhettük el azt az erős eredményt, amit szerintem sikerülhetett volna.”

Természetesen Van der Mark és Takahashi is csalódottak voltak a verseny után, ugyanakkor egyúttal gyors felépülést kívántak társuknak. A legendás viadalt egyébként végül a Katsuyuki Nakasuga, Pol Espargaro, Bradley Smith összeállítású trió nyerte, amellyel megszakították a Yamaha 1996 óta nyeretlenségi sorozatát.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: