DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott a Magyar GP utolsó szabadedzése

A pénteki tréningek a Ferrarik és a Red Bullok harcát hozták, miközben a Mercedesek kisebb lemaradásban voltak – de vajon mit hoz a kvalifikációt megelőző utolsó gyakorlás a Hungaroringen?

Mérhetetlen nagy szeretettel köszöntjük a kedves Olvasókat - meg a nem kedveseket is, ha már ide tévedtek -, hiszen szűk negyed óra múlva kezdődik a harmadik, egyben utolsó szabadedzés a Magyar Nagydíjon: tartsatok velünk most is!

A pénteki két gyakorlás a Ferrari és a Red Bull párharcát hozta: délelőtt Daniel Ricciardo, délután Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, miközben a Mercedesek a túlmelegedő gumikkal küzdöttek.

Az biztos, hogy a Mercedesnek most sem lesz könnyű dolga, hiszen továbbra is komoly a forróság a Hungaroringen: 27-28 fok van a pályán, süt a Nap, esőnek egyelőre nincs nyoma - de ez a nap folyamán még változhat.

A versenyzők már készülődnek az FP3-ra, Kimi Raikkönen például felesége, Minttu óvó tekintetétől kísérve:

 

És akkor mutatjuk a hivatalos időjárási adatokat:

 

És akkor indul a harmadik edzés: 60 perc áll a csapatok rendelkezésére, hogy még a kvalifikáció előtt csiszoljanak a beállításokon.

Charles Leclerc az első, aki kihajtott a pályára, de már követte őt Lance Stroll, Pierre Gasly és még páran.

Ahogy az szokott lenni, ezúttal is csak installációs köröket teljesítettek a pilóták elsőre.

"Szükséges hozzávaló a pályára hajtáshoz: a versenyző. Épp most adjuk hozzá őket" - vicces kedvében van a Force India Twitter-felelőse... 

 

Pedig amúgy a Force Indiánál aligha ilyen vidám a hangulat azok után, hogy adminisztrációs eljárás alá kerültek péntek este - Vijay Mallya szerint konkrétan Sergio Perez és a BWT áll a folyamat elindítása mögött.

Közben érkeznek az első köridők is: Raikkönen 1:17,110-zel vezet, egy másodperc az előnye Carlos Sainzhoz képest.

Változás az élen: Valtteri Bottas a nap első 1:16-os idejét repeszti a Mercedesszel.

Ezt azonban gyorsan tovább javítja Vettel: 1:16,343-mal ugrik az élre a német!

Negyed óra elteltével Ferrari, Mercedes, Ferrari, Mercedes az első négy helyen, a Red Bullok azonban egyelőre nem futottak mért kört.

Hamilton vibrációra panaszkodott nemrég a csapatrádión - egyelőre nem találják a formájukat a Mercedesek.

A top4 mögött egyelőre a Renault-k állnak az ötödik-hatodik helyen, így reagálnak erre a franciáknál:

 

Ricciardo megfutotta az első Red Bull-os kört az edzésen, de a forgalom miatt ez csak az ötödik helyre elegendő számára.

Az egyik forgalmi helyzet - hát ki más, mint Magnussen...

 

Max Verstappen is megérkezett a pályára és feliratkozott a tabellára, de csak a hatodik helyen - persze érdemes megjegyezni, hogy a holland a lágy, nem az ultralágy gumikon érte ezt el.

A Ferrari közlése szerint valamiféle törmelék került Vettel autójának cockpitjébe - érdekes és szokatlan.

Féltávnál járunk, úgyhogy mutatunk egy állást:

Egy kis egyet-nem-értés Verstappen és Leclerc között: mindkettő feltartotta a másikat, a monacói integetett is egyet az 1-es kanyar kijáratán.

Leclerc: "Attól még, hogy nem láttam, nem kellene féktesztelni engem." Nem sokkal később aztán Perez és Gasly is között is majdnem lett valami.

Közben Raikkönen két bitang szektor után a harmadikban elbukta az előnyét, így "csak" a második helyre jött fel a 13-as kanyarban kissé lesodródó finn. Ferrari 1-2 az edzés kétharmadánál.

Ez nem tartott sokáig: Bottas 1:16,229-cel az élen, a Mercedes most már hosszú ideje megfigyelhető módon a középső szektorban tud odapörkölni a Ferrarinak.

Bottas eredménye már egyébként új körrekord, miközben Hamilton megforgott a sikánnál!

És még alig tudtuk leírni, hogy Bottas körrekordot futott, Vettel máris javított rajta: 1:16,170!

Hamilton megforgása képen:

 

Hoppá, és Bottas is ugyanott hibázik, a finn ráadásul finoman a szalagkorlátot is megpusszantotta. Teljesen egyforma hibák a két Mercedestől.

Mindez képeken:

 

A Red Bull a tegnapi tündöklés után ma egyelőre kissé halovány: Ricciardo hátránya közel egy másodperc, Verstappené pedig még nagyobb, bár utóbbi egyelőre mellőzte az ultralágyakat.

Na most felrakták Verstappennek az ultralágyat, de így is csak ötödik. Hm-hm, hova tűnt a pénteki forma?

58 fokos aszfalthőmérséklet közben, és még hol vagyunk a nap végétől...

Itt a vége az FP3-nak: még mindenki befejezheti a körét, de úgy tűnik, ebből most Ferrari-Mercedes sorminta lesz az élen.

És már nincs változás: Vettelé az első hely Bottas előtt, majd jön Raikkönen és Hamilton, illetve a legvégén helyet cserélő két Red Bull. A Renault-k és egy-egy Haas és Toro Rosso az első tízben - íme, a teljes sorrend:

Hát, túlzás lenne azt mondani, hogy ez volt a legmozgalmasabb edzés idén, de az időmérő mindenképp izgalmasnak, szorosnak és a Hungaroring sajátosságait ismerve rendkívül fontos is lesz - tartsatok velünk akkor is, szűk két óra múlva!