DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott a 2017-es Monacói Nagydíj

A 2017-es F1-es idény hatodik versenyének a Ferrarik vághatnak neki az első sorból, de közel az egyik Mercedes és a Red Bullok is – kövessétek az eseményeket élő szöveges tudósításunk segítségével!

Köszöntjük kedves Olvasóinkat, alig bő negyed óra múlva megkezdődik az idei Formula-1-es évad hatodik versenye, a szezon ékkövének számító Monacói Nagydíj. Tartsatok velünk a következő két órában!

A pole-ból kilenc év elteltével indulhat újra Kimi Raikkönen, Sebastian Vettel révén pedig a Ferrari Szocsi után ismét kisajátította az első sort. Bottas a harmadik, Hamilton ellenben csak a 13. kockából startolhat - ide kattintva a teljes sorrendet átböngészhetitek.

A versenynek van egy beugró szereplője is: Jenson Button az Indy500-on szereplő Fernando Alonsót helyettesíti a McLarennél. A brit csak a bokszból indulhat ma, ha viszont valóban elrajtol, 306. nagydíjstartjával utoléri a vonatkozó örökranglistán Michael Schumachert.

A Renault-nál rohamosztagosokat láthattunk nemrég, a Williamsnél pedig, úgy tűnik, egy szellemirtó tűnt fel a rajtrácson:

 

A Ferrari legutóbb 2001-ben tudott diadalmaskodni Monte-Carlóban - vajon ma megtörik ez a 16 éve tartó széria?

A versenyzők természetesen a rajtrácson állva is megemlékeztek a néhány nappal ezelőtti manchesteri robbantás áldozatairól:

 

Hogy milyen idő van Monacóban? Mondhatjuk, hogy tulajdonképpen kellemes:

 

A pilóták már a nemzeti himnuszon is túl vannak a helyszínen - bő öt perc múlva kezdődik a felvezető kör!

 

A rajt előtt gyorsan tekintsük át a világbajnokság állását: Vettel 104 ponttal vezet a 98 pontos Hamilton előtt, míg Bottas 63, Raikkönen pedig 49 egységet gyűjtött az eddigi versenyeken.

A futam egyik nagy kérdése, hogy vajon Hamilton mennyit tud előrelépni a 13. helyről, és vajon milyen taktikát választanak csapatával.

 

A Saubereken kívül mindenki ultralágy keveréken rajtol - Ericsson és Wehrlein a szuperlágyat választotta, de elképzelhető, hogy már az első körökben cserélnek ők is.

Elkezdődött a felvezetőkör, most már tényleg csak nagyjából két perc a startig!

78 körös lesz amúgy a futam - legalábbis ennyit terveznek, de ha sok baleset és biztonsági autós fázis lenne, előfordulhat, hogy a kétórás időlimit lép életbe.

Hoppá! Fernando Alonso köszöntötte a start előtt Jenson Buttont a csapatrádión! "Vigyázz az autómra!" - kérte a spanyol. "Bele fogok pisilni" - ígérte a brit. Szenzációs! 

RAJT! Raikkönen maradt az élren, Vettel a második, Bottas a harmadik, és a Red Bullok között sincs változás a sorrendben.

Ahogy az várható volt, Wehrlein máris bejött a bokszba ultralágyra cserélni, Buttonnál viszont pont a fordítottját játszották el az első kör révén.

Raikkönen, Vettel, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Sainz a sorrend az első körök után, Hamilton egy helyet javítva a 12. pozícióban halad.

A visszajátszásokon látszott, hogy Wehrlein és Button kis híján ütközött a bokszban. Nem mondanánk, hogy unalmas a beugró brit versenye.

Itt a rajt előtti elképesztő jelenetsor Alonso rádiós bejelentkezésével - zseniális!

 

Kissé szétszakadt a mezőny az élen: Raikkönen előnye bő két másodperc Vettel előtt, míg Bottas hátránya további három szekundum.

Bottas apránként, de folyamatosan szakad le a Ferrarikról, akik egymásnak adogatják a legjobb szektoridőket.

Vettel próbálja nem engedni Raikkönent: két másodperc alá csökkent kettejük között a differencia.

Ahogy az várható volt, Wehrlein öt másodperces büntetést kapott a bokszból való veszélyes kiengedése miatt.

Egyelőre nem rágjuk le a körmünket az izgalmaktól, addig is nézzük vissza a rajt pillanatait:

 

Vettel begyújtotta a rakétákat: másfél másodpercre megközelítette Raikkönent.

Nico Hülkenberg Renault-ja elfüstölt! A csapat szerint a sebességváltóval vannak gondok - vége a német versenyének.

Sergio Perez a bokszban járt, le kellett cserélni a mexikói Force Indiájának orrkúpját. Még nem tudni, pontosan mi történt az autóval.

Hülkenberg leálló autója miatt természetesen sárga zászló van érvényben a 2-es szektorban, az alagút bejárata előtti szakaszon.

Így füstölt el a Renault:

 

Hülkenberg kiállásával és Perez orrkúpcseréjével Hamilton még két helyet javított, így már az egy pontot érő 10. pozícióban autózik.

Az egyetlen igazi versenyszerűséget a 15-16. helyen látjuk: Perez üldözi Strollt.

Raikkönen és Vettel között már csak egy másodperc körül mozog a különbség - ez még a későbbi bokszkiállások szempontjából lényeges lehet.

"Vezethetetlen az autó, semmi tapadás!" - kiabálta a rádión Ericsson, aki valóban megcsúszott a Sauberrel az Uszoda-szekciónál.

Így alakult eddig a verseny:

 

A Ferrarik hamarosan forgalomba kerülnek, ennek köszönhetően Bottas és a Red Bullok is közeledni kezdtek Raikkönenékre. Stratégiailag ez még érdekes lehet.

Az élmezőny tagjai egyesével áthámozták magukat Buttonékon, ezalatt ismét két másodpercre hízott Raikkönen és Vettel távolsága, és Bottas is három szekundumre került a némettől.

Jelenleg főként a Red Bullok kezdenek fenyegető közelségbe kerülni Bottashoz - a Mercedes még nem veheti biztosra a dobogót sem?

Verstappent ki is hozták a bokszba, miután azt kérték, hogy pont az ellenkezőjét csinálja, amit Bottas - megpróbálkoznak az elévágással!

Egy körrel később hozták Bottast is, aki még épp Verstappen elé tudott visszatérni.

Raikkönen is megejtette a maga kiállását - természetesen mindannyian szuperlágy abroncsokra váltanak.

Gyönyörű szóváltás a Force India és Sergio Perez között: arra kérték a mexikóit vagy előzze meg Strollt, vagy maradjon le tőle, különben túlmelegszik a motor, mire a pilóta azzal vágott vissza, hogy már nem érdekli a korábbi orrkúpcserés kiállás után...

Az élmezőnyből Vettel és Ricciardo nem járt még a bokszban, az ausztrál pedig irtózatos tempót diktál - ő lehet a nevető harmadik a Bottas és Verstappen elleni csatában?

A finnt és a hollandot ráadásul pár kanyarig feltartotta Sainz is, aki aztán végül kiállt előlük a bokszba.

Ricciardo is megejtette a maga kötelező kerékcseréjét, s ezzel meg is előzte Bottast és Verstappent - az ausztrál a harmadik helyre tért vissza!

Vettel is a bokszban, és meg is előzte Raikkönent - a négyszeres világbajnok átvette a vezetést!

A helycsere a Ferrarik között:

 

"Ez katasztrófa" - mondta pár kisípolt szó kíséretében Verstappen, miután kiderült, hogy Ricciardo a maga kerékcseréje után is előttük marad.

Hamilton eközben még mindig a pályán: a többiek kiállásának köszönhetően a brit már a hatodik helyen halad.

Így került Vettel Raikkönen elé:

 

Hamilton is túljutott a bokszkiállásán, és csak egy helyet veszített Sainzcal szemben, azaz a hetedik pozícióba tért vissza.

Hogy kik voltak eddig a leggyorsabbak az egyes szektorokban? Mutatjuk:

 

Vettel rettenetesen lerázta magáról Raikkönent: a két ferraris között tíz másodperc a különbség. Az egyetlen érdemi csata Bottas és Verstappen között alakulhat ki a negyedik helyért.

"Elképzelhető, hogy felszakítottak egy csatornafedelet" - figyelmeztetik Bottast a rádión.

Mindeközben Ricciardo folyamatosan lopja a távolságot Raikkönenhez képest, és Hamilton is közeledik Sainzhoz - ez a két csata várhat még ránk a hátralévő bő húsz körben.

Már többeket figyelmeztetnek, hogy törnek fel a pálya egyes részei - elképzelhető, hogy a rázókővel vannak gondok.

ATYAÚRISTEN, MEKKORA BALESET! Az oldalára dőlve áll egy autó a szalagkorlátnál az alagút előtt! Wehrlein Sauberje az!

Nagyon reméljük, hogy a németnek nincs baja - egyelőre nem igazán tudtak hozzányúlni az autójához. Verstappen a biztonsági autót kihasználva kereket cserélt, Button autója pedig leállt.

A visszajátszásokból kiderült: Button és Werhlein ért össze, ezért állt félre a McLaren is. Szerencsére a sauberes is jól van a rádióban elhangzottak alapján.

Videón az elsőre ijesztőnek tűnő jelenet:

 

Másik szögből is ugyanez az eset:

 

Szerencsére Wehrlein ki tudott szállni az autóból:

 

Dupla nulla a Saubernél: Ericsson a biztonsági autó előtt haladva csúszott bele a falba az 1-es kanyarban!

Kiállt a biztonsági autó! Óriási verseny Ricciardo, Bottas és Verstappen között!

Vandoorne a falban! Perez az 1-es kanyarban próbálta őt előzni, be is ment mellé, a belga pedig nem tudott elfordulni, így a falba tette a McLarent.

Ez azt jelenti, hogy a McLaren ezúttal sem szerez pontot - az egyetlen csapat, akiknek ez még nem sikerült a 2017-es szezonban...

Itt van még Ericsson kicsúszása mozgóképen:

 

Vettel ellógott közben Raikkönentől, az egyetlen egy másodperc alatti különbséget Bottas és Verstappen között láthatjuk a 4-5. helyeken. De vajon lesz-e előzés?

Danyiil Kvat versenyének is vége: Perez próbált túl merészen előzni, összeértek az orosszal - a mexikói egyértelműen idegből vezet ezen a futamon.

Perez balul elsült előzési kísérlete Kvjat ellen:

 

Közben a Ricciardo, Bottas, Verstappen vonat megérkezett Raikkönenre, de már csak két kör van hátra, ebből aligha lesz előzés.

Megkezdődött az utolsó kör Monacóban, Vettel senkitől sem zavartatva vezet.

ITT A VÉGE: SEBASTIAN VETTEL NYERI A MONACÓI NAGYDÍJAT! Ezzel a Ferrari első sikerét jegyzi 2001 óta a hercegségben. Raikkönen második helye ráadásul kettős győzelmet jelent a maranellóiak számára - a 2010-es Német Nagydíj óta az elsőt. A dobogó harmadik fokára Ricciardo állhat fel.

Vettel idén harmadszorra nyert, ráadásul mivel Hamilton csak hetedik lett, kettejük között 25 pontra hívott a különbség a világbajnoki összetettben.

Íme, a futam teljes végeredménye:

Az ünneplés pillanata:

 

A hagyományoktól eltérően most tényleg dobogón pezsgőzhet majd a Vettel, Raikkönen, Ricciardo trió.

Abban viszont nincs változás, hogy a győztesnek Albert herceg adja át a trófeát.

Miközben hallgathatjuk a német és az olasz himnuszt, elkészült futamösszefoglaló cikkünk is - ide kattintva olvashatjátok el, mi is történt a Monacói Nagydíjon.

Mi ezzel meg is köszönjük Olvasóink figyelmét: két hét múlva Kanadában folytatódik az F1-es szezon, de ma se menjen senki sehova, hiszen természetesen jövünk majd a versenyzők nyilatkozataival, 18 óra után pedig következik az Indy500 Fernando Alonsóval a mezőnyben!