DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Gokart

Fodor Géza: Irány a gokart világdöntő

Az országos gokart bajnokság zárófordulóján Fodor Gézának már az elődöntőben sikerült bebiztosítania a bajnoki címét Rotax Max Masters kategóriában. Sőt, a ralipályákról ugyancsak ismert versenyzőnek betegsége ellenére arra is maradt ereje, hogy DD2 Mastersben szintén rajthoz álljon, hiszen utóbbi kategórában kell bizonyítania New Orleans-ban, a következő hétvégén.

Eseménydúsan alakult a 2013-as idény vége Fodor Gézának. Miután Tony Kart vázra váltott és csapatot is cserélt, gyorsult a pilóta. Az egyre jobb ob-s szereplésre azonban az év végén fel kellett tenni a pontot, ehhez az utolsó előtti fordulóban Bruckban, majd a Pannónia-Ringen kellett bizonyítani.

Sok változáson mentél keresztül, mielőtt Bruckba érkeztél volna, de ígéretes folytatás várt rád. Ehhez képest, hogyan alakult a hétvége?

Röviden: tökéletesen. A szabadedzéseken a leggyorsabb voltam, ahogyan aztán az időmérőn is. Megnyertem az elődöntőt és végül a döntőt is, mindkettőben a leggyorsabb kör is nevem mellé került. Magabiztos sikert arattunk a csapattal, akik szintén tökéletes munkát végeztek. Szinte észre sem vettem a váltást, pedig nem kis lépésről volt szó.



Milyen előkészületeket tettél a szezonzáró versenyhétvége előtt? Mesélnél egy keveset a szezon utolsó fordulójáról, ami számodra igencsak örömtelire sikeredett?

Részt vettem a Max Senior kategóriában osztrák bajnoki futamon és Morava Kupán is. Utóbbin időmérés nélkül az utolsó, 22. helyről rajtolva az első futamban 4. a második futamban 3. a harmadikban pedig 8. helyezést értem el az abszolút értékelésben. Ez a liszensz nélküli kategóriában az összesített 3. pozíciót jelentette, ami egy kiváló eredmény a fiatalok között. A Pannónia-Ringen viszont nem indult túl fényesen. Már csütörtökön délután leutaztunk a helyszínre, de a közérzetem már akkor sem volt jól. A pénteket aztán már a szálláson, ágyban töltöttem, ledöntött a lábamról valamilyen vírus. Hála a pihenésnek, szombaton szerencsére már tudtam edzeni mindkét kategóriában, Rotax Max Mastersben és mellette DD2 Mastersben is. A gokartozás jól esett, ha én nem is voltam még igazán egészséges. DD2-vel ezelőtt ráadásul még sosem mentem, természetesen nagy volt a várakozás az újdonsággal kapcsolatban.

Elsődleges célunk persze továbbra is a Rotax Max Masters géposztály megnyerése volt. Vasárnap az időmérőn teljesen legyengült állapotban a negyedik helyet szereztem meg, mivel szombat éjjel hasmenéssel küzdöttem. A bajnokságban már csak egyetlen ellenfelem tudott volna legyőzni, így viszont egyetlen célkitűzésem maradt, biztonságban és elfogadható helyen célba érni. Az elődöntőben a rajt után négyen elszakadtunk a mezőnytől, én pedig úgy ítéltem meg, hogy elegendő számomra a negyedik hely. Ez a magyar bajnoki címhez elég is volt, a nyílt bajnokságban viszont még hátra volt egy utolsó megmérettetés. A döntőben aztán az indulást követően beragadtam a harmadik mögé. Szerettem volna előbbre lépni, de mivel a többiek zárkóztak ránk és nem szabadott belekeverednem balesetbe, előznöm kellett, amelyet végül meg is tettem. Így felállhattam a dobogó legalsó fokára és dupla bajnoki címet szereztem.

Ezt követően már nyugodtabban készülhettél a DD2-re. Hogy sikerül a döntő az új géposztályban?

Mivel az első futam idején még a Rotax Maxra összpontosítottam, ezért az elődöntőben csak a formációs kört teljesítettem és elrajtoltam. A döntőt már komolyan vettem és végül az összevont DD2 mezőny hatodik, valamint a DD2 Masters negyedik helyén végeztem. Ezt jó eredménynek könyvelem el.

összességében, hogyan értékelnéd az idei szezonodat a gokart bajnokságban?

Ami az országos gokart bajnokságot illeti, nagyon szép éven vagyok túl. Év elején, két fordulót követően még a 12. helyen álltam, innen sikerült megnyerni mindkét bajnokságot. Köszönettel tartozom a Kálmán Motorsportnak és a Hargitai Racingnek, valamint mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a nagyszerű sikerhez.

Vár még rád idén egy nagy kihívás, a Rotax Világdöntő az Egyesült Államokban. Mik az elvárások magaddal szemben?

November közepén New Orleans-ban rendezik az idei Grand Finals futamait, a világdöntőt, ahol a DD2-es Senior kategóriában indulok majd. A minél jobb szereplés érdekében a Pannónia-Ring után több edzésnapot iktattunk be, megpróbáltunk mindenféle időjárási körülmények között tesztelni. A cél természetesen az, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból és a legjobb teljesítményt nyújtsam, és úgy térhessünk haza Amerikából, hogy megtettünk mindent. Idén ez lesz az utolsó nagy kihívás, aminek meg kell felelnem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: