DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
GP2/3

Bemutatták a Formula-2 részleteit

Egy ideje már tudni lehetett róla, hogy az FIA ismét felélesztené a Formula-2-es bajnokságot, a szerdai WMSC-ülés után viszont már részletek is kiderültek az „új” sorozatról.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a Formula-2 semmilyen tekintetben sem nevezhető majd újnak, s most nem csupán arra gondolunk, hogy az elmúlt fél évszázadban már két széria is létezett ezen a néven, hanem arra is, hogy az F2 a szerdai bejelentés értelmében a jelenlegi GP2-ből születik majd meg. Arról még nincs döntés, hogy mikor megy végbe ez az átalakulás, de elvileg semmi akadálya annak, hogy már ezen a télen megtörténjen.

canamasas_gp2



Ezzel a helyére került az utolsó hiányzó láncszem a nemzetközi szövetség a gokartozástól a Formula-1-ig vezető ranglétráján. A CIK és az FIA közös gokart-világbajnoksága után következnek a nemzeti F4-es sorozatok, majd az európai Formula-3-as széria, ezt követően pedig a Formula-2, mely a GP2 „felváltásával” garantáltan az F1 első számú nevelőszériája lesz.

További részleteket egyelőre nem tudni, de valószínűsíthető, hogy az F2 a GP2-höz hasonló technikai szabályokat használ majd, illetve hogy továbbra is az F1-es hétvégék betétprogramjaként rendezik majd e futamokat.

Arról nem szólnak a hírek, hogy az átalakítások a GP3-at is érintik-e valamilyen szempontból.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: