DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettelt sokkolta a Mercedes dominanciája

Sebastian Vettel negyedik helyen zárta a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, közel ötvenhét másodperces lemaradásban a győztes Valtteri Bottas mögött. A Ferrari németjét sokkolta a Mercedes Melbourne-ben mutatott dominanciája.

A négyszeres világbajnok a szombati időmérőn a harmadik legjobb időt futotta a két Mercedes mögött, de már szombaton is egyértelmű volt, a Ferrari küszködött azzal, hogy lépést tudjon tartani a regnáló világbajnok alakulat pilótáival. A vasárnapi futamon Vettel egy korai kerékcserét követően visszaesett a negyedik helyre, miután a jóval frissebb gumikon érkező Max Verstappen is megelőzte. A németet így a negyedik helyen intették le az év első futamán.

A Ferrari versenyzője a leintést követően elmondta, őt is sokkolta az a fölény, amit a rivális Mercedes mutatott az Albert Parkban. „Meglepő és egyben sokkoló is a Mercedes sebessége és az, mennyire könnyen behúzták a győzelmet” – kezdte Vettel, aki szerint az aggasztóbb, miért nem volt elég gyors az SF90 Ausztráliában. „Végig kell mennünk a kapott adatokon és meg kell vizsgálnunk, mi történt, aztán meglátjuk, mire jutunk.”



Az idényt megelőző nyolc napos téli teszt során a német nagyon elégedett volt azzal a versenygéppel, amit a tél folyamán Maranellóban építettek. Ugyanez viszont már nem érvényes az ausztrál hétvége során látott autóra, ami Vettel szerint már pénteken sem úgy viselkedett, mint korábban Barcelonában. „A tesztidőszak nagyon jó volt, ezért az azonnali visszajelzéseink is azt mutatták, az autó nagyon erős. Ezen a hétvégén viszont nem tudtuk ugyanazt a szintet hozni. A tegnapi időmérő után arra számítottam, ma jobban fog viselkedni, de épp az ellenkezője történt.”

Vettel a 15. körben megejtett korai kerékcseréjével kapcsolatban elmondta, arra gondolták, ezzel sikerülhet a második helyen autózó Lewis Hamilton elé vágni, ám ez, mint később kiderült, rossz döntésnek bizonyult. „Abban a pillanatban nem tűnt úgy, hogy hibát követnénk el, és hogy őszinte legyek, nem is értem, mi történt, mert a második etapon már az elejétől fogva nagyon lassú voltam, és ez később is csak egyre rosszabb lett. Ha megnézzük a többieket, Verstappen és Charles is tíz körrel később cserélt gumikat, és ők nem is szenvedtek annyira, mint én. Szóval nem tudom, pontosan, mi történt.”

„Talán voltak egyéb problémáink is, mert egy adott ponton azt kérdeztem a rádión a csapattól, miért vagyunk ennyire lassúak? Egyszerűen nem tudtam gyorsabban menni, mert semmi tapadásom nem volt” – zárta értékelését a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: