DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Brawn: A Ferrarihoz beköszöntő béke Vettelt is erősíteni fogja

Az olasz csapat egykori technikai igazgatója úgy véli, a Ferrarinál a korábbi évekkel ellentétben idén érezhetően béke és nyugalom uralkodik. Brawn szerint ebből elsősorban az ötödik világbajnoki címére hajtó Vettel profitálhat.

Néhány nappal a 2019-es Formula–1-es szezon kezdete, az idénynyitó Ausztrál Nagydíj előtt a Ferrari egykori sikerembere, és az F1 jelenlegi sportigazgatója, Ross Brawn Londonban tartott sajtótájékoztatót, hogy az idei évvel kapcsolatos elvárásairól és terveiről is beszéljen. A brit mérnök elmondta, az egy héttel ezelőtt véget érő barcelonai felkészülés alapján ő is nagyon erősnek tartja a Ferrarit, ám nemcsak a mutatott teljesítmény miatt, hanem azért is, mert megítélése szerint az olaszoknál hosszú idő után ismét béke és egyetértés uralkodik.

„A Ferrari már az első naptól kezdve jól néz ki, azonban láthattuk, hogy akadnak azért megbízhatósági problémáik, amiket még meg kell oldaniuk. A tesztek alatt eltöltöttem egy kevés időt a garázsukban, és a hangulat nagyon jónak és nyugodtnak tűnt. Látszott, hogy építő jellegű munka folyik” – vélekedett Brawn, aki 1997 és 2006 között dolgozott az olasz istállónál, így nagyon jó kapcsolatot ápol azzal a Mattia Binottóval is, akit a télen csapatfőnökké neveztek ki Maranellóban. „Nagyon jól ismerem Mattiát. Hozzám hasonlóan ő is mérnök, ezért nagyon strukturáltan dolgozik és pragmatikusan látja a dolgokat." 



Mint mondta, egy olyan jellegű nyugalom köszöntött be a Ferrari garázsába, amiből elsősorban az a Sebastian Vettel húzhat előnyt, aki ötödik szezonjának vág neki a Ferrari színeiben, illetve az ötödik világbajnoki címéért száll harcba. Brawn szerint tavaly a versenyképes autó ellenére a német és csapata azért nem tudott az élen zárni, mert az elnök-vezérigazgató, Sergio Marchionne halálával a vezetőségben is feszültségek törtek felszínre.

„Teljesen biztos vagyok benne, hogy Sebastian meg tudja nyerni a világbajnokságot. Tavaly Sergio Marchionne halála után a csapatban felborult az addigi rend. Ezt követően pedig elég nyilvánvaló feszültség keletkezett Maurizio Arrivabene és Mattia között. Nem voltak könnyű helyzetben még annak ellenére sem, hogy az autójuk nagyon jó volt. Viszont amikor valaki Lewis Hamilton és a Mercedes ellen harcol, mindennek tökéletesen kell működnie” – idézi az elismert mérnököt az Autobild.

„Most van egy olyan érzésem, hogy ebből a szempontból is sokkal jobb helyzetben vannak. Ez az újfajta nyugalom és béke Sebastiant is segíteni és erősíteni fogja" – mondta Brawn, hozzátéve, az idei szezonban azt is érdekes lesz figyelni, a Ferrari hogyan kezeli új pilótapárosát, Vettelt és a melléje újonnan leigazolt, mindössze egy éve a Formula–1-ben versenyző Charles Leclerc-t.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: