DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Finnország is F1-es futamot rendezne

Velük együtt mindössze két olyan ország van, amely világbajnokot már adott az F1-nek, saját versenyt viszont még nem: most azt vizsgálják, mivel járna egy futamrendezés. Érdekes a tervezett helyszín is.

Finnország az F1 történetében már négy világbajnokot is kinevelt, az ország versenyzői által szerzett 50 futamgyőzelem pedig a bajnokság történetének ötödik legsikeresebb nemzetévé emeli őket. Versenyt mégsem rendezhettek sosem, ezzel az egyetlen olyan ország Új-Zéland mellett, amely saját nagydíjat sosem rendezhetett, világbajnoka viszont már van.

A finn autósport-szövetség, az AKK Motorsport most hivatalos tanulmányt készít arról, mik az ország lehetőségei egy saját verseny rendezésére. Az ország a 2020-as MotoGP-versenynaptárnak már részét képzei a KymiRinggel, a tanulmány célja az is, hogy megvizsgálják, lehetne-e a pályán egyszerre MotoGP- és F1-es versenyt is rendezni. Az országnak jelenleg két versenyzője van a Formula-1-ben, egyik a Mercedesnél, a sokat kritizált Valtteri Bottas személyében, a másik pedig 2007 világbajnoka, a Ferraritól idén távozó Kimi Raikkönen.

00118021_123



Ez a mostani jelenlét, valamint a történelem fontos részét képezi a lobbinak. „Az országnak egy egészen egyedi és különleges történelme van a motorsportban. Nem csak azért, mert a versenyzőink akár az F1-ben, akár a rali-világbajnokságon több pontot szereztek minden más ország versenyzőinél, de abból a szempontból is, hogy folyamatosan modern, fenntartható, és ami még fontosabb, rettenetesen izgalmas versenyeket is tudunk rendezni” - fogalmazott Tatu Lehmuskallio, az autósport-szövetség elnöke. „A tanulmányból ki fog derülni, mire is van szükségünk a legmagasabb szintű versenyrendezéshez és sokat fog segíteni abban, hogy a jövőbeli programokat tervezzük.”

A MotoGP-re szánt KymiRing, amely nagyságrendileg 100 kilométerre található a fővárostól, Helsinkitől az ország délkeleti részén, a hivatalos kommunikáció szerint nagyságrendileg 80 százalékos készültségi állapotban van a 2020-ra tervezett MotoGP-futam előtt több mint egy teljes évvel. Az ország már idén szeretett volna versenyt rendezni, azonban egy idő után látszott, hogy ehhez nem lesznek kész időben a munkálatokkal, az utolsó simításokat jelenleg nyáron tervezik elvégezni.

Amennyiben a KymiRing megkapná a szükséges minősítést az FIA-tól is, úgy rég nem látott területre térne vissza a száguldó cirkusz, Európa ezen régiójában több évtizede nem volt már verseny, az utolsó futam Észak-Európában a Svéd Nagydíj volt 1978-ban. Nemrég még Dánia is versenyt szeretett volna rendezni a közeljövőben, azonban Koppenhága városa, egyelőre legalábbis, elállt ettől a tervétől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: