DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Arrivabene: A Ferrari előnyére válhat a Brexit

A Formula–1 tíz csapatából hetet közvetlenül is érint Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. Maurizio Arrivabene, az olasz bázissal rendelkező Ferrari csapatfőnöke szerint emiatt sokan fognak Maranellóban kopogtatni a jövőben.

Az Egyesült Királyságban 2016 nyarán tartott népszavazáson a többség amellett szavazott, hogy az ország kilépjen az Európai Unióból. A brit parlament jelenleg a kilépési tárgyalások közepén tart, hiszen a tervezett kilépés már 2019 márciusában megvalósulhat. Nagy-Britannia elszakadásának mozgásszabadságra gyakorolt hatását számos bizonytalanság övezi a Formula 1-ben is, ahol a tíz csapatból hét Anglia északi részén székel, emellett az ott dolgozók között is sok az európai állampolgár.

A olasz és svájci főhadiszállással rendelkező Ferrarit, Saubert és Toro Rossót ellenben kevésbé érinti a Brexit. Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke elmondta, annak ellenére, hogy a helyzet közel sem ideális a Formula–1 egészére nézve, a britek kilépéséből a Ferrari akár előnyt is kovácsolhat.

„Természetesen ez a helyzet egyáltalán nem ideális az F1-et tekintve sem, ezért bízom abban, hogy sikerül az egész sport számára megfelelő megoldással előállniuk. Viszont, ha a dolgok jelenlegi állását a Ferrari szempontjából nézzük, akkor úgy gondolom, a közeljövőben nagyon sokan fognak a Ferrari ajtaján kopogtatni Maranellóban. A sport számára viszont valóban nem ez a legjobb forgatókönyv” – mondta Arrivabene, aki szerint Európa és Nagy-Britannia további együttműködését tekintve is fontos lesz, hogy a kialakult helyzet megoldódjon.



A Mercedes istállót ellenben közvetlenül is érinti a Brexit, hiszen a csapat főhadiszállása és motorgyártó központja, ahol közel kétezer ember dolgozik, Nagy-Britanniában, Brackley-ben és Brixworth közelében található. Toto Wolff csapatfőnök elmondta, éppen emiatt a Mercedesnél is nagyon közelről figyelik a Brexit alakulását. „A Brexit jelenleg egy fontos tényező számunkra is, hiszen európai állampolgárokkal dolgozunk együtt, nagyon sok árut Európából szállítunk be, ezért olyan lépéseket kellett megtennünk, amik biztosítják azt, hogy ezek ne ragadjanak majd a határon. Összességében viszont ez nem egy kellemes fejlemény.”

„Személy szerint próbálok a lehető legkevesebbet foglalkozni a politikával, de ez az ügy most nagyon közel áll a szívemhez. Hajlamosak vagyunk ugyanis elfelejteni, elsősorban miért is alakult meg az Európai Unió és miért csatlakoztunk hozzá: hetven éve volt egy háború, később az európaiak úgy gondolták, egy újabb kitörését a jövőben csak úgy lehet megelőzni, ha mindannyian összefogunk. Az elmúlt két évben viszont nagyon sok minden megváltozott, a nacionalizmus egyre több országban üti fel ismét a fejét, néhol új szövetségek alakulnak, máshol pedig a régiek szétszakadnak. Ezért a saját és nem a Mercedes nevében beszélve úgy gondolom, nagyon óvatosan kell megközelíteni ezt a helyzetet és nem szabad az ország gazdaságát kockára tenni" – véleményezte Toto Wolff napjaink politikai helyzetét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: