DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

A Ferrari megijedt a győzelem kapujában

A Scuderia csapatfőnöke tudja, miben erősebbek a Mercedesnél, ám tisztában van azzal is, melyik területen kell fejlődni, hogy a Ferrari világbajnoki címe ne csak ígéret legyen. Idén is közel voltak.

Bár ha pusztán a pontszámokat nézzük, idén esélyes, hogy Lewis Hamilton nagyobb pontelőnnyel nyeri meg a világbajnoki címet Sebastian Vettellel szemben, mint tavaly. Ugyanakkor az előző évi teljesítményhez képest idén sokkal inkább esélyesebb volt a Ferrari, hogy legyőzze a Mercedest. Amikor azonban tudatosult az olaszokban, hogy idén valóban meglehet a végső győzelem is, begörcsöltek.

Jöttek a bakik, mind a vezetői hibák (leginkább Sebastian Vettel részéről), illetve az elhibázott csapatstratégiák. A Scuderia a saját félelmei áldozatává vált, legalábbis Maurizio Arrivabene csapatfőnök szerint és ez az a terület, amin a jövő évre feltétlenül komoly javulást szeretne elérni.

„Vannak olyan területek, ahol fölénybe kerültünk a riválisokkal szemben. Ugyanakkor nem tudtuk megszokni a győzelem érzését. A Mercedesnek szinte szokásos pillanat, ha kettős győzelmet arat, számunkra pedig kivételes eseménynek számít. Sokkal inkább tudatában kell lennünk saját tudásunknak és nem félni a győzelemtől” – idézi a csapatfőnököt a f1i.com szakportál.

Az év első felében minden szépnek tűnt, utána viszont halmozták a hibákat a Ferrarinál


„A teniszben ezt úgy hívják ’il braccino’, egyfajta rettegés a győzelemtől, ami akkor jön elő, amikor egészen közel érünk az áhított célhoz. Bíznunk kell magunkban és szinte szokásossá tenni a győzelem ízét.”

„2018-ban volt egy pillanat, amikor fenoménok voltunk, aztán egy időszak, amikor a pilótákat hibáztatták mindenért, majd később követte egy olyan, amikor a versenyautó lett a célpont. Végeredményben még jobban megtanulhattuk, hogy együtt nyerünk és együtt veszítünk. Láthattunk hibákat Vetteltől és a csapat is időnként alulteljesített, de megtanultuk a leckét, nem szabad állandóan mindenért bűnbakot keresni.”

„A csapatnak van egy menedzsere, ez lennék én. Egyszer valóban nagyon mérges lettem (Suzukában, az időmérő harmadik szakaszában elhibázott gumiválasztás miatt), de ez az egy alkalom három és fél évnyi munka után elfogadható. Akkor is itt vagyok, amikor rosszul mennek a dolgok, de amikor minden összeáll, akkor óriási élvezettel megyek a dobogó alá, éneklem a himnuszt és tapsolok. Egyszer lehet, hogy az emelvényre is felmegyek, de hosszú listám van azokról az emberekről, akik jobban megérdemlik ezt az elismerést nálam” – tette hozzá Arrivabene. Sebastian Vettel mindenesetre szeretné, ha minél előbb eljönne a pillanat, amikor a Ferrari színeiben is világbajnoki címet ünnepelhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: