DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vandoorne: Egyszer a legrosszabb vagy, egyszer szupersztár

Jelen pillanatban a McLaren pilótája a leginkább alulértékelt F1-esek közé tartozik: nincs kibékülve azzal, hogy a kritizálók nem az összképet nézik, hanem a legutóbbi futam alapján ítélkeznek.

Stoffel Vandoorne a McLaren reménységeként – elcsépelt kifejezéssel: új Lewis Hamiltonjaként –, GP2-es rekorder bajnokként érkezett a Formula-1-be. Két évvel később leváltották az újabb ügyeletes szupertehetség, Lando Norris kedvéért, és hacsak a Toro Rosso eddigi pilótastratégiájától eltérő módon nem igazolja le őt, a Formula-1-ből is kikerülhet. Vandoorne nem örül neki, hogy megítélése óriásit zuhant a bemutatkozás óta:

„Ismerem a tehetségem, azt, hogy mit értem el a korábbi szériákban, és semmiféle kétségem nincs magam felől” – nyilatkozta az Autosportnak Vandoorne az Olasz Nagydíjon, még azelőtt, hogy sorsára fény derült. „Úgy vélem, inkább az emberek körülöttem azok, akiknek kétségeik vannak, és tudjuk, mi lesz ebből néha. Van egy rossz hétvégéd, és hirtelen te leszel a rajtrács legrosszabb versenyzője. Másnap aztán remek versenyt teljesítesz, és te vagy a szupersztár.”



A szupersztár skatulya mindenesetre nem sokszor járt ki Vandoorne-nak, mióta megkapta az állandó ülést. A belga folyamatosan elmaradt Fernando Alonsótól az időmérőkön és futamokon, amíg a spanyol 61 egységet gyűjtött, beleértve egy 5. helyet, addig a belga mindössze 21 pontot, legjobb F1-es eredményeként két 7. pozícióval.

Vandoorne védelmére kelt egykori ellenfele a WSR-ben és társa a McLaren pilótaprogramjában, Kevin Magnussen, akit 2014-ben szintén megfosztott ülésétől a csapat, azóta viszont újjáépítette karrierjét:

„Nem hiszem, hogy bármi jó tanácsot lehetne adni. Ő tudja, mit kell tennie. Személy szerint nagyon tehetségesnek és sok mindenre képesnek tartom őt. Egyszerűen meg kell próbálnia megtalálni magában a legjobbat, tudomásul vennie, hogy képes rá. Én csak annyit tudok mondani, hogy nekem jót tett az új kezdet, olyan csapathoz érkezni, amely valóban támogat” – mondta Magnussen, aki nem titkolja, sokkal jobban érzi magát a Haasnál, mint korábban a McLarennél és Renault-nál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: